Egenskaper som hjälper dig att nå målet

Mia blogg större

Foto: Jini Sofia Lee

Om jag ska lista tre egenskaper som jag har haft nytta av och som varit avgörande för att nå mitt mål att bli författare blir det:

  • Envishet
  • Tålamod
  • Målmedvetenhet

För det första krävs det rätt mycket envishet att skriva ett färdigt ett manus. En hel bok. Att skriva dag efter dag trots att du egentligen är alldeles för trött, har tusen andra saker att göra och inte ens vet om det någonsin kommer att bli en bok kräver envishet. Så fira om du har kommit så långt för det är faktiskt en bedrift som inte alla klarar!
Men bara för att första utkastet är färdigt betyder det ju långt ifrån att manuset är klart. Nej, sedan krävs det ännu mer envishet för att orka redigera och skriva om texten i all oändlighet. Kanske skickar du, som jag, manuset till lektör, ja, då väntar ännu mer omskrivningar efter att du har fått lektörsutlåtandet.
Skickar du sedan in manuset till förlag och får refuseringar som svar, krävs det ytterligare envishet att fortsätta skicka det till andra förlag. Får du nej från samtliga förlag, då kan det vara bra att plocka fram den där envisheten igen och skriva om hela eller delar av manuset. Eller att skriva ett helt nytt manus!

Tålamod, ja, det är någonting jag egentligen inte har. Jag avskyr att vänta, men tyvärr får du vara beredd på väldigt mycket väntan. När du har skickat in manuset till förlag innebär det oftast månader av otroligt plågsam väntan. Det vanligaste är att det tar minst 2-3 månader att få svar. De snabbaste svaren har jag fått efter två veckor och som längst har jag fått vänta i 10 månader på svar (från mitt drömförlag båda gångerna). Sedan följer ytterligare en massa väntan. Väntan på avtalet. Väntan på att redaktören ska gå igenom manuset. I mitt fall, väntan på val av illustratör. Boken ska säljas in till bokhandlarna. Sättning, tryck och en massa andra saker. Väntan, väntan, väntan.
När min debutbok kommer ut i augusti/september har det gått drygt 2 år sedan jag skrev på mitt avtal. Lägg på sisådär en 7 månader som jag fick vänta innan jag fick skriva på avtalet och ett par månader innan jag fick mitt antagningsbesked.

Eftersom jag egentligen inte har något vidare tålamod brukar det bästa sättet för mig att ta mig igenom den plågsamma väntan vara att skriva på nya manus. När jag brukar vara som allra mest frustrerad av väntan brukar det dyka upp nya manusidéer. Det är den bästa distraktionen, plus att när jag äntligen får svar står jag i bästa fall redo med ett nytt manus att skicka in. Och då börjar väntan om igen förstås.

När jag började skriva på allvar var jag övertygad om jag en dag skulle få en bok utgiven. Inte för att jag var kaxig och trodde att jag var så himla bra. Det är det absolut sista jag är. Men däremot är jag väldigt målmedveten. Jag var övertygad om att det skulle bli så därför att jag visste att jag inte skulle ge mig. Jag skulle försöka och försöka ända tills jag lyckades. Trots att det kändes som att jag stångade mig blodig gång på gång, skulle jag fortsätta försöka. Jag visste inte om det skulle ta ett år eller tio år innan jag skulle få en bok utgiven, men jag var övertygad om att jag skulle få det.

Mitt råd till dig som vill bli utgiven: Ge inte upp bara för att ditt första, andra eller tredje manus blir refuserat. Om det här är det du verkligen drömmer om – fortsätt försöka!

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Mia Kim. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Egenskaper som hjälper dig att nå målet

  1. annisvensson skriver:

    Bra och peppande inlägg! Ska absolut inte, aldrig någonsin ge upp 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s