Wallraffar som 90-talist

jennyGW_FotografHENRIKBERGLUND

Foto: Henrik Berglund

Min huvudkaraktär Jossan i Kämpa tjejer! är 23 år och journaliststudent. Det har jag också varit en gång i tiden. Men istället för att skriva en komedi som utspelar sig på 90-talet har jag förlagt min historia till nutid.

Hur gör en då för att gestalta en 23-årig students liv och tankar?

Nummer 1 är förstås fantasin. Men jag har gått ett steg längre. Jag har både wallraffat och gjort research för att få stoff till min berättelse. Det är ju inga konstigheter när det gäller till exempel deckare och krim, men det funkar även för en samtida komedi.

Jag var journaliststudent i Göteborg på 90-talet. Jag minns hur det var att ta tåget till Stockholm för att praktisera på Bonniers och bo på en sovsal under marknivå för 55 kronor natten. Men framför allt har jag nya erfarenheter med mig in i min berättelse.

2017 var jag student och praktikant igen efter 20 år som copywriter. Det blev ett sorts wallraffade som medelålders 70-talist i rollen som 90-talist.

Det var ett äventyr att sätta sig i skolbänken igen. Och att vara praktikant igen, efter alla år då jag själv som senior tagit emot praktikanter, var också en upplevelse. Det är hyfsat krävande att vara nybörjare igen och att vilja göra bra ifrån sig utan att riktigt ha spelreglerna klara för sig eller en given plats på arbetsplatsen.

Jag gjorde också ett tiotal djupintervjuer med journaliststudenter vid JMK i Stockholm. Frågade om deras bakgrund, vardag och framtidsdrömmar.

När jag gör research tycker jag att det är viktigt att fråga flera. Jag vill få en så nyanserad bild som möjligt, även om den grupp jag intervjuade inför Kämpa tjejer! var relativt homogen. Det sitter i ryggmärgen efter alla år som copywriter.

Jag har också inspirerats av NRK och manusförfattaren Julie Andem. De intervjuade mängder av tonåringar för att ringa in målgruppen 16-åriga tjejer inför skapandet av den mycket framgångsrika webbserien SKAM.

Men vad skiljer dagens 23-åring från 90-talets?

Den allra största skillnaden är den digitala revolutionen. Utan tvekan. När jag som ung journaliststudent skickade mitt livs första professionella mejl till Amelia Adamo, som senare skulle bli min handledare, var hon en av få som anammat den nya tekniken. Fax var betydligt vanligare än mejl då.

Dagens 23-åringar har vuxit upp med internet och sociala medier. De vet vikten av att presentera en relevant bild av sig själva online. De tycker att deras föräldrar är ytterst pinsamma som postar och delar vilken skit som helst.

Researchen har givit mig insikter och bidragit till manusprocessen. Den ger också en säkerhet när jag presenterar projektet inför andra. Även om det inte handlar om detaljerat polisarbete eller mord.

Okej, 90-talister. Då postar jag det här inlägget!

Om Jenny Gromark Wennberg

Debuterade 2018 med komedin "Kämpa tjejer!" efter att ha vunnit tidningen Skrivas och Storytels stora ljudbokstävling 2017.
Det här inlägget postades i Debut, Jenny Gromark Wennberg, Kämpa tjejer, ljudboksserie, research och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Wallraffar som 90-talist

  1. Svante Hoogland skriver:

    Intressant och förtroendefullt skrivet om ditt researchande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s