Skriva med småbarn

DSC03878 ret

Foto: Jakob Almer

Jag har två stycken barn under tre år och då tänker ni kanske, hur får hon något skrivet? Det är en bra fråga. Jag vet själv inte riktigt hur jag har lyckats skriva två manus sedan jag fick barn. Egentligen 2½ då jag fick göra en omskrivning på ca 80 %, så det manuset blev i princip helt nytt. Jag tänkte därför i det här inlägget stanna upp och fundera över just den frågan, vad gör jag egentligen för att få tid till skrivandet?

 • En klassiker: skriv när barnen sover. När min son var bebis hade jag han på en filt intill mitt lår och där låg han och sov under tiden jag skrev.
 • Ha ingen annan fritid än skrivandet. På helgerna när min man var ledig skrev jag. Det gör jag fortfarande. Vadå träning? Och socialt liv?
 • Sätt dig i garderoben och skriv. Vi ”gjorde” om vår klädkammare, tog bort dörren (så jag fick luft) och satte en barngrind istället.
 • Lär dig att skriva med publik och oljud. Punkt två och tre innebär en publik av två småbarn som just den stunden man ska skriva vill vara med mamma istället för pappa. Det slår aldrig fel. Det tar oss till nästa punkt.
 • Lär dig att kunna börja mitt i en mening efter att ha blivit avbruten 14 gånger. För punkten ovan kommer innebära att det står ett barn som skriker efter uppmärksamhet och kastar in leksaker som du sedan tvingas hämta.
 • Sätt på tv:n. En stund. Och där fick jag priset för Bästa föräldern. Men oroa er inte, lite tv emellanåt skadar inte. Lita på mig, jag är socionom 😉
IMG_3291

En av alla gånger jag har skrivit med ett sovande barn i famnen

Bättre råd än så har jag inte. Utan det gäller att trycka in skrivtid i alla luckor som finns. Under våra sommarsemestrar har min man i princip ensam tagit hand om barnen för att jag har behövt skriva. Jag kan inte skriva på kvällarna, min hjärna slår av efter kl 19.00 så det har aldrig varit ett alternativ. Jag önskar att jag hade bättre tips som inte innebär att man måste lära sig att skriva med ljud omkring sig, publik och där man slipper dåligt samvete för man tvingas bortprioritera något annat. Men tyvärr. Att skriva är inte lätt och det blir inte lättare med två småbarn. Men det går. Definitivt, jag är ett exempel på det 🙂

IMG_0455

Sökte skydd på högre höjd…. små fingrar gillar tangentbord! 

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Skriva med småbarn

 1. pettergotesson skriver:

  Tack för dina fina inlägg och bloggen.
  Förstår att det gäller att kunna hålla tråden utan att påverkas av att bli avbruten.

  De flesta konstnärer och författare är som mest kreativa när alla andra sover. 🙂
  Fantastiskt att kunna lägga så mycket tid på resor, bloggar, författandet, vara mamma och fru, samt hinna resa på olika jobb-event. Riktigt starkt Veronica!!
  Stort lycka till!

 2. Elin Säfström skriver:

  Jag är bara så impad. Denna nivå av professionalism kommer jag rimligen aldrig att uppnå.

  • Veronica Almer skriver:

   Åh ♥ Det är bara jag som är desperat, och måste hitta sätt, tror det är överlevnadsinstinkten som slår till 😉

 3. Jag håller med. Jag har tre stora barn och en liten på sex månader. Det gäller att skriva så fort tillfälle ges. Och att stanna mitt i en mening, det känns så väl igen.

 4. Annika skriver:

  Hög igenkänning, och jag vill lägga till en punkt: Skaffa partner med tålamod samt vilja att vara med barnen 🙂 Det är inte tvärenkelt att hitta skrivtiden när man har barn, men av någon anledning skrev jag inte alls lika mycket innan. Alla ensamstående föräldrar som skriver måste ha en vilja av stål, och jag imponeras väldigt mycket av dem.
  Jag skriver om vardagarna när min sambo nattar, en bra deal för mig!
  Jättefin bild med bebisen, och allt viktigt inom en armlängds avstånd 🙂

  • Veronica Almer skriver:

   Ja! Det är en oerhört viktig punkt jag har glömt att ta upp. Jag hade absolut inte kunnat skriva om jag inte hade haft en sådan stöttande partner som jag har, så det är helt klart viktigt. Och jag håller med, ensamstående föräldrar som skriver, måste verkligen vara superhjältar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s