Att skriva en barnbok – lätt som en plätt, eller?

Mia blogg större

Foto: Jini Sofia Lee

Det tycks finnas en föreställning bland vissa att det skulle vara lättare att skriva barnböcker än att skriva romaner för vuxna. Jag har bland annat fått kommentaren:

 ”Det kan väl inte vara så svårt att skriva en barnbok? Det är ju så lite text.”

Ja, det stämmer att det är lite text, men det är just det som gör det svårt. Att skriva långt är sällan något problem. Däremot tror jag att de flesta som skriver kan hålla med om att det är betydligt svårare att fatta sig kort. Att säga mycket med så få ord som möjligt är betydligt svårare än tvärtom. Varje ord måste vägas på guldvåg. Därför tycker till exempel många att det är svårare att skriva en novell än en roman eftersom en måste begränsa sig.

Jag har hittills främst skrivit för barn, men jag har också fått ett antal noveller publicerade och jag har även skrivit klart utkastet till min första roman. Och jag kan säga att jag tycker det är mycket svårare att skriva för barn. Bilderböcker är extra knepigt eftersom en måste ta i beaktande vad som kan sägas i bild istället för i texten. Jag illustrerar dessutom inte själv, men måste alltså ändå tänka i bilder.

En ska lyckas skapa ett drama med endast några meningar per sida. Dessutom skriver du för en målgrupp som du inte själv tillhör. Du vet egentligen inte alls hur barn tänker eller uppfattar det du skriver. Utöver det ska texten även tilltala vuxna eftersom det är de som ska köpa och läsa boken för barnen.

När jag skrev det som ska bli debutbok undrade jag många gånger om jag inte hade tagit mig vatten över huvudet. Boken är nämligen skriven på rimmad vers och jag hade aldrig någonsin skrivit på rimmad vers tidigare. Ändå hade jag gett mig tusan på att den här boken skulle vara skriven på just rimmad vers och ingenting annat. Och envis som jag är gav mig förstås inte när jag väl hade bestämt mig. Jag kan utan tvekan säga att det har varit den svåraste utmaningen jag någonsin har utsatt mig för när det kommer till skrivandet. Eftersom det är en ABC-bok och alfabetet består av 29 bokstäver skulle jag alltså skriva 29 rimmade verser med någon slags vettig substans, helst lite humor och med glimten i ögat. Jag vet inte hur många gånger jag har svurit åt det där manuset och hur oändligt många timmar jag har jobbat med det. För att inte tala om hur gånger jag ville kräkas på manuset. Men någonstans kände jag på mig att om jag bara lyckades färdigställda manuset så skulle jag kunna få det utgivet.

Det var därför förstås tungt när de första refuseringarna kom. Hade jag lagt ner så mycket tid och arbete på något som i slutändan inte skulle bli en bok?
Nu sitter jag istället här och längtar oändligt mycket efter den dagen då jag får hålla i min debutbok. Jag hoppas att jag kommer att känna mig stolt då. Stolt över att jag lyckades bestiga, det som för mig var, skrivandets Mount Everest.

 

5 reaktioner på ”Att skriva en barnbok – lätt som en plätt, eller?

 1. Jag har bara skrivit en bok. Och för att jag ville att den skulle bli lättläst så använde jag inga ”svåra” ord.

  En läsare kommenterade boken som om den var för 12-åringar.

  Annars tycker jag MAX böckerna är genialiska. Meningar med bara två ord, varav det ena oftast är just MAX.

  Max hungrig.
  Max kaka.
  Max äta.
  Max mätt.

  • Bra att du skrev en lättläst bok. Att använda krångliga och svåra ord gör inte en bok bättre.

   Jag håller verkligen med! Är det någon som kan skapa drama med väldigt få ord så är det Barbro Lindgren! En mästare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s