Författare = försäljare?

DSC03878 ret

Foto: Jakob Almer

Det har gått en dryg månad sedan Sunt förnuft, vilt hjärta släpptes. Under den här tiden har jag jobbat så mycket jag har kunnat med att marknadsföra min bok samtidigt som jag har tagit hand om två barn. Det har omfattat flertalet signeringar i butiker och jag har också hunnit med Smålands Litteraturfestival. Det har varit ett tufft, intensivt och krävande arbete och efter denna korta tid har jag insett att det är svårt att sälja böcker. Oerhört svårt!

När jag står där på signeringar och pratar med kunden har jag förstått följande saker:

  • Ni vet tid, det är en bristvara och de flesta känner inte för att lägga den på att läsa.
  • De som läser böcker, har redan en hög med olästa böcker… för igen, tid är en bristvara.
  • Gud vad många det är som föredrar deckare och som skrattar när jag säger att boken handlar om kärlek!
  • Många lyssnar på ljudböcker istället för att köpa en fysisk kopia.

Det är många hinder innan boken når slutkunden. När jag står där och möts av alla dessa nej fattar jag inte hur någon säljer en bok om de inte har ett stort namn eller en plattform att stå på. Jag förstår då varför förlagen ofta accepterar manus från bloggare och andra kändisar. För även om kvalitén inte är hundra så har personerna i alla fall den där plattformen som genererar försäljning. Något okända debutanter inte har.

IMG_6170

Jag med fina Christina Schiller på SmåLit. 

Man kan kanske tro att när jag står där på signeringar med ett stort leende och påträngande energi att jag älskar att stå i centrum. Så är inte fallet. Om jag ska vara helt ärlig hade jag helst inte gjort mina barn ledsna för att jag inte kan vara med och natta dem och jag föredrar definitivt mjukisbyxor och häng i soffan framför kavaj och kammat hår. Men hur ska jag kunna sälja böcker från soffan? Jag har dessutom investerat egna pengar så boken måste verkligen bli såld. Många tänker sig att om de hamnar på ett stort förlag att boken kommer gå som smör i solen, men i majoriteten av fallen är det inte så. Du är trots allt en debutant och förlagen investerar inte massa pengar på marknadsföra just dig då. Så hybridförlag eller traditionellt, litet eller stort, troligtvis kommer det krävas en del marknadsföring från din sida i vilket fall.

I en av butikerna jag besökte har min bok sålt mer än Mikael Persbrandts nya bok. Jag pratade också med den som var ansvarig för avdelningen som berättade att de hade bara sålt ett ex av Stephen Kings nytryckta DET under de senaste tre veckorna och jag hade sålt fler. Då snackar vi alltså STEPHEN KING! Det är helt otroligt egentligen. Men den ENDA anledningen till att jag lyckats sälja mer (i dem här butikerna) än dessa kända män är för att jag är där fysiskt och säljer dem!

Jag blev själv förvånad över hur marknaden ser ut och jag tror det är många som inte förstår att om du som okänd debutant vill sälja din bok måste du offra helger med dina barn och byta mjukisbyxorna mot något plagg som kanske inte har hål i sig. Jag tror författarrollen håller på att utvecklas åt det hållet och det kommer krävas att man blir en säljare också, annars försvinner man i mängden. Då är frågan, vill jag jobba som en försäljare? Nej. Egentligen inte. Men om jag ska kunna få göra det jag älskar, skriva, är det något jag måste bli bekväm med. Så det är bara att kamma håret och slänga på sig kavajen, i eftermiddag hittar ni mig i Bromölla på ICA MAXI.

IMG_5716

Vi alla måste börja någonstans. Här står jag under sopsäcksskylten… extrapris var det dessutom 😉 

 

 

2 reaktioner på ”Författare = försäljare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s