Korrektur-yra

Emelie-Novotny_021_c Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Förra veckan gjorde jag ingenting förutom att läsa korrektur på romanen (och jobba på mitt dagjobb förstås). I vadderat kuvert kom den hem till mig, 326 sidor text satt på boksidor.

Jag har väntat länge på den dag när jag på allvar ska förstå att jag ska ge ut en bok. Att det är svårt att förstå att det ska bli en bok när det enda som existerar av den är ett råmanus och ett samtal på förlaget är inte så konstigt. Men jag har hela tiden tänkt att när vi påbörjar redigeringsprocessen, när vi skriver kontrakt eller när jag får förskottet utbetalat skulle vara så konkreta händelser att jag efter det inte skulle kunna undvika att förstå att det är på riktigt. Men den där känslan infann sig aldrig riktigt. Jag satte hela tiden upp nya mål för när jag skulle börja förstå att manuset skulle bli till bok. Inte ens att få se omslaget ändrade overklighetskänslan.

IMG_1735

 

IMG_1732

Det är först nu, när jag långsamt, långsamt läser mina egna ord på de där utskrivna papperna och börjar blir osäker på om det verkligen är jag som skrivit dem som det börjar gå upp för mig. På ett sätt älskar jag främlingsskapet med texten. När det plötsligt skulle kunna vara vem som helst som har skrivit de där orden vill jag så gärna tänka att jag är redo för att släppa den.

Samtidigt blir jag smått panikslagen när jag läser alla de där orden som jag har satt i följd efter varandra, för nu är det min sista chans att ändra något. Eller rädda det som räddas kan. Det är precis så dramatiskt som det låter.

img_1738.jpg

Jag flyttar kommatecken, korrigerar stavning, funderar över vilket som är mest rätt ”som om” eller ”som att”, försöker att vara konsekvent trots att jag egentligen inte är ett dugg konsekvent. Försöker att vara pigg, alert och noggrann trots att kvällarna i februari är så vansinnigt korta och mörka. Jag börjar kalla mitt barn för Ylva som är huvudpersonen i Vänd rätt upp. Egentligen är det omöjligt att korra sin egen text, därför läser en korrläsare som inte har läst texten förut. Både jag och redaktören har läst manuset så många gånger nu att det är lätt att bli blind för de fel som smugit sig in. Jag slutar oroa mig för korrfel, tänker att det värsta redan är förbi trots att jag vet att det inte är sant.

 

9789163898174-1

 

Över en natt finns boken att bevaka på alla internetbokhandlare, den är upplagd i Bokinfo och sökbar på förlagets webbsida. Den finns tryckt på en hel sida i Bonnier Carlsens sommarkatalog. Det är både brutalt och en lättnad. Den guldfolierade hästen på omslaget som Sara Edström gjort tittar på mig med lite distans. Jag har inte hittat på, det är fler än jag som tror och jobbar för att det ska bli en bok på riktigt.

Nu har Vänd rätt upp fått ett släppdatum också – 4 juni kommer den att finnas i fysisk form. Och jag har ännu några månader på mig att vänja mig vid att jag faktiskt har skrivit en bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s