Sjukt nära deadline

JENNY_DEADLINE

Jag fick ett roligt mejl från min förläggare förra veckan. Hon är i USA och hade just besökt platsen som sägs vara ursprunget till uttrycket deadline. Alltså gränsen för när något måste vara klart.

Under amerikanska inbördeskriget var Andersonville ett fängelse för tillfångatagna nordstatare. Innanför fängelsemuren löpte ett trästaket. Den som rörde sig mellan muren och staketet sköts, alltså en dead line.

Och det är vid den gränsen som jag befunnit mig sista tiden. Imorgon trycker jag på ”send” för då ska min ljudboksserie vara klar. Hjälp! Istället för gevärskolvar riktade mot mig har jag en fet släng av bluffsyndromet. Ett väl dokumenterat tillstånd som många i yrkeslivet kan känna igen sig i.

Bluffsyndromet betyder att du inte tror på den egna talangen eller kompetensen, att det är tur och tillfälligheter som ligger bakom eventuella framgångar. Ofta drabbas högpresterande kvinnor och inte sällan leder det till stressreaktioner och i värsta fall utbrändhet.

Jag vet, jag är ju en av dem. Som tänker att det nog bara var tur att jag vann den där pitchtävlingen. Och en tillfällighet att de som läst piloten har skrattat. Att jag på något vis måste ha lurat alla som tror på mig som författare. Så nu när jag skickar in hela manuset kommer bluffen att synas. Jag kommer att lämna förlaget i tjära och fjädrar!

Men som tur är finns det något ännu värre än att avslöjas som en bluff. Och det är att missa en deadline. Press send!

5 reaktioner på ”Sjukt nära deadline

  1. Hög igenkänning. Jag har deadline nästa vecka (min egen, men ändå) och jag har två förlag som gärna läser. I början av månanden var jag otroligt peppad, glad och nästan lite pirrig när jag redigerade, och nu vill jag typ gömma mig under en sten. Jag har fått höra åtskilliga gånger att det är en bra text, men jag tycker det är skit, att jag är skit, o s v… Det är så lite kvar och jag vet inte vad jag ska göra förutom att skriva klart 😦

    • Att känna sig otillräcklig verkar vara en modern folksjukdom. Tänk på att du inte är ensam att känna så och att det går över. Du har läsare! Upp och peppa igen! På med bästa musiken, ta en promenad – vad som helst! Och skriv klart! Det är deadlines till för. Kämpa!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s