Hur hinner du?

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Det är en fråga jag får väldigt ofta när jag säger att jag skriver. Särskilt ofta får jag höra det från andra småbarnsföräldrar. För det är klart att jobb och tre små barn tar både tid och energi.
Tiden finns egentligen där. Det går att hitta luckor här och var, men det är väl orken som kan vara det svåra.

När jag var föräldraledig skrev jag så fort bebisen sov på dagen. Jag har haft turen att alla mina tre barn sov rätt långa pass på dagarna så att jag fick gott om tid att skriva.
Nu när jag jobbar på dagarna skriver jag istället varje kväll. Det blir inte alltid så långa skrivpass, men en halvtimme eller en timme är bättre än ingenting. Har en väl kommit igång är det oftast svårt att sluta, så det handlar framförallt om att just komma igång och att hålla igång skrivandet. Att få in skrivandet som en daglig rutin. Att inte vänta på inspiration, utan bestämma dig för att du ska ha en stunds skrivtid varje dag. Då känns det inte som ett jätteprojekt heller när du väl ska sätta dig.

För mig är skrivandet dels det jag verkligen tycker om att göra, men det är också någonting som får mig att må bra. Även om det är som ett jobb är det samtidigt en sorts avkoppling. Hjärnan får fokusera på något annat än det som pågår i vardagen och jag hämtar energi och kraft från skrivandet. När jag tänker tillbaka på mitt liv så inser jag att jag alltid har skrivit. Inte alltid nödvändigtvis berättelser, men skrivandet har varit mitt uttryckssätt. Jag skrev alltid många och långa brev när jag var barn. Att skriva gav mig möjlighet att uttrycka mig med eftertanke. I skrift vågade jag skriva allt det jag ville säga. Jag var ganska blyg som barn och det kändes tryggare att skriva än att prata. När jag fick tillgång till e-post skrev jag istället långa mejl. Sedan blev det allt färre mejl, men desto fler långa sms. Och nu har det istället blivit det skönlitterära skrivandet som har tagit över helt.

Att få tid till skrivandet handlar om prioriteringar. Vill du satsa på skrivandet måste du ge skrivandet tid och då måste du ta tid från något annat. Om du prioriterar skrivandet får du acceptera att du tidvis får välja bort att träffa vänner, umgås med din partner, titta på teve, läsa böcker, städa, träna eller för all del vila. Om det är värt det eller inte kan bara du avgöra.

När min redaktör hade kommit med redigeringsförslag på mitt antagna manus hade jag ganska svårt att hitta tillräckligt med barnfri skrivtid. Nöden har ingen lag, så ibland tog jag datorn med mig in i badrummet, låste dörren, ställde datorn på skötbordet och skrev. Jag hade ju kunnat gå iväg till ett café och satt mig med en latte också, men faktum är att jag skriver bäst hemma. Oavsett om det är vid köksbordet eller vid skötbordet, tydligen.

Här följer några tips på hur du kan klämma fram lite extra skrivtid:

 • Stig upp en halvtimme tidigare ett par dagar i veckan och skriv innan resten av familjen vaknar
 • Om du har en partner, låt partnern natta barnen. Vips så får du skrivtid plus att du slipper riskera att somna med barnen!
 • Gå till ett café någon timme på helgen och skriv
 • Ta med datorn (och öronproppar) till barnens träningar, kalas eller aktiviteter och skriv
 • Ta in på hotell en natt i din egen stad och skriv
 • Stanna en halvtimme längre på jobbet och skriv

  IMG_4277_Fotor

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Mia Kim och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur hinner du?

 1. Bra tips! Gillar särskilt det där med att skriva under barnens aktiviteter, smart!

 2. Eva skriver:

  Alltid trevligt att läsa din blogg!
  Genomtänkta och kloka tips till alla författare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s