Hur ser det ut i ditt huvud?

HelenaHedlund20171207013

Foto: Kicki Nilsson

När jag läser kapitelböcker för mina barn pratar vi ofta om bilderna som vi skapar inuti huvudet. Var utspelar det sig för dig? Hur ser det ut i ditt huvud, i ditt kök, i ditt sovrum? Vad är det för en sorts skola och hur ser vägen dit ut? Vad är det för by/stad/plats, känner du igen den?

Elvaåringen ser oftast framför sig att historierna utspelar sig i vårt hemmahus, blandat med en sommarstuga vi hade när han var liten. Och när jag rannsakar mig själv så inser jag att jag nästan är löjligt begränsad i min fantasis miljövariation. Jag har två hus i huvudet som jag alltid återkommer till – min mormor och morfars gamla hus som jag var i som barn och min gamla dagmammas mexitegelvilla. Oavsett om jag skriver eller läser – det är alltid något av dessa två hus jag ser framför mig. Även om boken utspelar sig i en lägenhet eller ett slott, så står jag likförbannat förr eller senare i mormors kök. Det är märkligt.

I min Kerstin-triologi vet jag numer ganska väl hur det ser ut i hus och omgivningar. Grusvägen är min barndomsbys grusväg, men mitt i en krök byts den ut, som i en dröm, mot vägen jag bor vid nu, fast utdragen. Byn är våran by, fast dagiset har blivit affär och min barndoms kyrka har kilat in sig mellan skolan och stora vägen. Så ser det ut i mitt huvud, men antagligen inte i någon annans.

Något av det mest fantastiska med att vara barnboksförfattare måste vara att se illustrationerna växa fram. Då och då får jag mail från förlaget med skisser och färdiga bilder som den helt makalösa illustratören Katarina Strömgård har gjort. Varje gång blir jag lika jublande glad! Det är så otroligt spännande att se de personer och miljöer som jag har fantiserat ihop tolkas och bli synliggjorda av en så skicklig illustratörs fantasi och penna. Jag lär känna mina karaktärer på ett nytt, djupare sätt och får en mer tredimensionell bild att ta med mig in i de kommande böckerna. Som om personerna faktiskt finns på riktigt!

Vill ni följa Katarinas arbete och se bilderna till boken växa fram så titta in på hennes instagram: strmgrd

Advertisements
This entry was posted in Debut. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hur ser det ut i ditt huvud?

  1. Vad intressant, jag har aldrig tänkt på att jag använder egna platser som referenser i mitt läsande. I mitt skrivande är det tydligare men att man även gör så i sitt läsande var nytt för mig! Måste utforska detta lite mer 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s