Ur anteckningsboken

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webb

När jag påbörjar ett nytt projekt är bland det första jag gör att konkretisera karaktärer och handling. Vilken riktning ska vi åt? Vilka är det som ska dit? För att bilderna ska bli tydliga i mitt huvud samlar jag allt jag behöver veta om olika karaktärer och händelser i en anteckningsbok. Ofta klipper jag ut bilder på just karaktärer och annat som jag kan behöva för att få riktning i berättelsen.

Så här såg det ut när jag började med Vänd rätt upp för flera år sedan. Det känns alltid lite naivt när en går flera års arbete bakåt i tiden, så mycket har förändrats i berättelsen sedan jag klippte och klistrade med de här bilderna. Karaktärer har bytt namn och händelseförlopp ändrats, bytt plats och strukits.

När jag hittar på fakta om karaktärerna antecknar jag det på respektive karaktärs sida, så slipper jag fundera över om Eskil är fem eller sex år, om Ylva har bruna eller gröna ögon, eller om Dante har stått i stallet sedan augusti eller september. För mig underlättar det den kreativa processen eftersom jag kan lägga min energi på att hitta på utan att bekymra mig för om det jag hittar på motsätter sig det jag hittat på sedan tidigare.

 

 

I en hästbok är hästarna självklart lika viktiga karaktärer som människorna, därför har jag jobbat mycket med att lära känna hästarna och deras olika personligheter. Cortino är sur och grinig och vill helst vara ifred i stallet. Snö är ett riktigt matvrak som gör vad som helst för ett extra fång hö och det är inte att tänka på att försöka träna honom utan att han först fått äta. Eskil är en riktig kelgris, som helst av allt skulle vilja krypa upp i sin skötares knä och bli kliad över hela kroppen, hans bästa kliställen är rumpan och halsen.

Ibland är det också välgörande för kreativiteten att lämna datorskärmen och orden för att ägna sig åt bild och fragmentariska anteckningar en stund.

En reaktion på ”Ur anteckningsboken

  1. Pingback: Att börja om | Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s