Gästbloggare: Fredrik Sandberg

fredrik sandberg.jpg

Kan det vara så här enkelt att göra en bok?

På nittiotalet backpackande jag till Indien. Jag reste ensam över land, hade mer tid än pengar, saknade omdöme och träffade mitt livs kärlek. Det året rev hindunationalister en moské i staden Ayodhya. Indien hamnade i kaos och under ett upplopp stal någon min ryggsäck och med den min dagbok. I efterhand var det där och då som fröet till min feelgood-roadtrip-thriller Hippiespåret planterades.

Många år senare beslutade jag att återskapa den stulna dagboken. I romanform. Jag var en person som läste massor, så hur svårt kunde det vara? Jag var småbarnsfar, renoverade ett gammalt trähus och jobbade mer än heltid som nyhetsfotograf. De författare jag mött i jobbet hade skrivarlyor och struktur. Jag skrev på flygresor, under stop-overs, i kaotiska presscenters, under statsbesök, i Sibirien, på Spetsbergen, i djungeln i Bangladesh, på otaliga sportevenemang, olympiska spel och en hel del i framsätet på min egen bil. Datorn blev stulen, hårddisken kraschade, jag saknade backup, jag insåg att jag var en dyslektiker. När mina kollegor efter arbetsdagens slut på DVD plöjde igenom en säsong av Mad Men så skrev jag i hemlighet på hotellrummet. Det tog 6 år och 200 000 ord och var den sanna historien om den ensamme backpackern som inte vet vart han skall, inte har några pengar och helst av allt bara vill träffa en tjej. Ett av refuseringsbreven var så spydigt att jag länge funderade på att rama in det och hänga det på väggen.

Några år senare beslutade jag att historien Hippiespåret var för bra för att sluta som en kompost i min egen byrålåda. Det var en sann och skruvad historia full med saker som helt enkelt inte går att hitta på. I ett eureka-moment insåg jag hur enkelt det skulle vara att förvandla Hippiespåret till en thriller i backpackermiljö. En exotisk historia om backpackern som sakta inser att någon tar livet av människor han mött. Genialiskt. Dessutom en helt egen genre – en feelgood-roadtrip-thriller. Alla andra författare måste ha tillbringat sina liv i ensamhet under någon sten för att inte inse potentialen i en sådan historia. Målgruppen var ju inte bara backpackers och före detta backpackers, utan faktiskt alla som någonsin varit på chartersemester i Thailand eller ätit en bananpannkaka.

Att låna Konsten att skriva en Bästsäljare på Enköpings kommunbibliotek var enklare än att gå en skrivarkurs. I efterhand borde jag använda lektör, köpt korrekturläsning, låtit någon annan göra omslag, baksidestext, bedöma karaktärer etc. Men det största av alla tidsödande misstag var att försöka infoga en ny historia i den gamla genom att hyvla, borra och skarva i textmassorna. Det var som att landa i en igenväxt åker med en påse solrosfrön. Jag har hört att alla celler i människokroppen byts ut på sju år. Samma sak blev det med min text. I slutändan var det bara titeln som var samma som orginalet.

Under processen provade jag att maila manuset till några bokförlag och fick flera artiga refuseringar tillbaka. Nu kom ett nytt eureka-moment. Den sinnrika planen att ge ut Hippiespåret som Print on Demand och e-bok. Att därefter skicka exemplar till bokbloggare, resebloggare och uppvakta reserelaterade företag som Forex eller vaccinationsföretag vars sociala medier gillar att krydda med Taj Mahal och Dehli belly eller annat exotiskt. Sedan skulle boken bakvägen uppmärksammas av något riktigt bokförlag.

Människorna på självpubliceringstjänsten var fantastiskt tillmötesgående och snabba när jag kom med konstiga förfrågningar. Men det blir ändå mycket pillande när gamla versioner av safari buggar i någon formatering, eller när ett omslag måste vara i InDesign och inte i Photoshop. Testtrycket i pocketformat kom i brevlådan dagen före julafton. Jag tänkte ge exemplaret till min fru. En tjugofem år yngre version av henne är ju en av huvudpersonerna i boken.

Det var en fantastisk känsla att öppna paketet med provtrycket av Hippiespåret. Den varade i cirka tio sekunder. Då jag öppnade boken var inlagan inuti upp och ned! Ett unikt fel ingen tidigare hört talas om. Det var inte det värsta. Att läsa sina textfiler i en bok i handen avslöjade betydligt värre saker. Vart kom den bitvis grabbiga jargongen ifrån? Och korrfelen, knasiga avstavningar eller runda ord som pulserade som neon från sidorna. Och namnen. Varför hade jag behållit alla namn? Det var ju faktiskt riktiga personer som ovetandes var med i en till hälften fiktiv historia.

Det upp och nedvända provtrycket var snart fullklottrad av strykningar och ändringar. Jag lade in högsta växeln. Under handbolls-EM i Kroatien lade jag all ledig tid i tre veckor på att göra ändringar. Under Melodifestivalen i Karlstad rök ytterligare tio sidor. Nu har jag köpt mig ett nytt utgivningspaket av självpubliceringsföretaget och laddat ner fyrtioåtta kapitel. Min bok kommer ges ut i månadsskiftet januari-februari.

Om det är värt det? Absolut. Detta är hur kul som helst.

Innan jag insett hur mycket jag behövde göra om i Hippiespåret hade jag i mellandagarna snigelpostat exemplar till några bokbloggare. Med skräck inväntade jag sågningarna som skulle komma. Men de kom aldrig. Tvärt om så uppskattades historien. Och sedan från ingenstans kom en förfrågan om jag kunde skicka min historia till ett ljudboksförlag. Förlaget säger att storyn passar som ljudbok och att de tänker ge ut den.

Kan det verkligen vara så här enkelt att ge ut en bok?

Adobe Photoshop PDF

Om författaren:
Fredrik Sandberg är till vardags nyhetsfotograf på TT-nyhetsbyrån. Feelgood-roadtrip-thrillern Hippiespåret är hans första roman.

Hippiespåret kommer ut i månadskifter feb-mars på eget förlag via Type&Tell.

Mer information om författaren och boken finns på www.hippiesparet.se

Om bokens namn: Hippiespåret, eller The Hippietrail, var namnet på rutten mellan Europa och Indien som hippies i blommiga VW-bussar reste på 1960,70 och 80 talet.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gästbloggare: Fredrik Sandberg

  1. Fredrik Sandberg skriver:

    Tack Anni. Det tog några extra veckor men nu är Hippiespåret ute. Ljudboken från Saga-Egmont kom faktiskt ut före min egen upplaga. Sedan kommer ju detta med marknadsföring som är ett kapitel för sig!

  2. annisvensson skriver:

    Hej, vilken fantastisk historia! Du skriver väldigt bra så jag gissar att din bok är hur bra som helst. Inspirerande och roligt att läsa. Lycka till med boken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s