Girl power inom ryttareliten

Emelie Novotny 01

Foto: Stefan Tell

Under helgen som gick har det varit Göteborg Horse Show i Scandinavium med massor av ridtävlingar inom både hoppning och dressyr. Vi har haft sjukstuga här hemma så jag har sett det mesta av det som gått att se på teve. Skickliga ryttare och fantastiska hästar. Ridsport när den är som bäst. Jag är glad över att ridsporten nu får en hel del sändningstid, för bara några år sedan var det mycket sämre med just ridsport på teve. Men med framgångar följer ett större allmänintresse.

Däremot reagerar jag på att det fortfarande är så många män i både dressyr- och hoppklasserna. I Sverige är det ca 90% kvinnor i ridsporten totalt och ca 10% män. Tittar vi till hur fördelningen ser ut i landslaget i dressyr och hoppning 2018 är siffrorna helt annorlunda. I spetstruppen i landslaget för dressyr är det tre kvinnor och en man, alltså 75% mot 25%. I samma trupp för hoppningen är siffrorna omvända, 25% kvinnor och 75% män. Totalt en könsfördelning på lika många kvinnor som män.

Att könsfördelningen hos ryttareliten är så annorlunda mot hur könsfördelningen inom hobbysporten ser ut förvånar mig tyvärr inte. Ridsport är från början en mansdominerad sport som härstammar från det militära. Det var först på 50-talet som kvinnor överhuvudtaget fick börja vara med, men då tilläts de tävla mot männen på samma villkor. Idag är ridsport en av få sporter som män och kvinnor tävlar i tillsammans.

Det kan vara så att de killar som faktiskt söker sig till stallet är mer dedikerade, mer intresserade och mer målmedvetna. Att tjejerna hänger med lite slentrianmässigt för att det är vad som förväntas av dem. Är så fallet kanske urvalet görs redan där.

Dressyr

Cora Sidney Hirn och Bluffing Spirit vann klassen Morgondagens vinnare i Göteborg. Foto: Roland Thunholm.

Men min upplevelse är att ridsporten värnar väldigt mycket om de få pojkar som söker sig till stallet. Att killarna i ridgruppen skulle hållas kvar till vilket pris som helst, de fick ofta rida de mest populära hästarna och flyttades snabbare upp i svårare grupper. Att deras närvaro premierades på bekostnad av tjejerna, de var ju ändå så många. Jag tror inte att det finns en medfödd tävlingsinstinkt hos killar som gör att de har ett större behov för att tävla än vad tjejer har. Jag tror att barn utvecklas efter det som vuxna och samhället förväntar sig av dem.

Idag blir männen som rider ofta följda av en hyllningskör. De är jämställda som kan tänka sig att tävla mot tjejer. De applåderas när de sätter hästens välbefinnande först. När de har tanke och mål med sin ridning. När Jerringpriset delas ut till en ryttare är det till en man framröstad av ett systerskap av tjejer som inte vill något annat än att deras sport ska bli tagen på allvar. Jag säger inte att alla önskar vara i elitens hetluft, ridning handlar om så mycket mer än att tävla. Men när Sveriges mest kvinnodominerande sports ansikten utåt i många fall är män tappar vi något på vägen.

Tittar vi på elitryttarnas hästskötare så är de nästan alltid tjejer. Hästtjejer som ställer upp i alla lägen, som packar, fixar, håller koll, kliver upp tidigast och går och lägger sig senast. Det är de som kör stora lastbilar genom hela Europa med fyra, fem, sex stora hästar i lasten. Anledningen till att dessa tjejer inte tävlar på de stora arenorna kan ha att göra med att de istället blev premierade när de tog den ansvarstagande och omhändertagande rollen.

Men det finns hopp även för de kvinnliga ryttarna, höjer vi blicken lite och räknar in de kommande generationernas toppryttare så är de allra flesta tjejer och det är den sortens girl power som behövs inom ridsporten!

Annonser

Om Emelie Novotny

Debuterar med hästboken "Vänd rätt upp" på Bonnier Carlsen i maj 2018.
Det här inlägget postades i Debut, Emelie Novotny, Feminism, Hästbok, Ridsport. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Girl power inom ryttareliten

  1. malin eriksson skriver:

    Intressant! Känt just denna dubbelhet kring Jerringpriset. Orsaken till mansdominansen i eliten kan nog ha många olika svar, ett tänker jag är att det är ganska vattentäta skott mellan ridskolan och ponnytävlande på lägre nivåer och eliten. Elitsatsning är helt enkelt inte en möjlig väg (pga det ekonomiska kapital som är förutsättningen) för de allra flesta ryttare och där tänker jag att ridsport har en problematik som exempelvis fotboll inte har. Det gör att elitryttarna inte kommer från gräsrotsrörelsen och det kan påverka denna skillnad.

    • Emelie Novotny skriver:

      Tack för din kommentar! Visst är det stor skillnad på att rida på klubbnivå mot en elitsatsning. Och män brukar i allmänhet få mer betalt än kvinnor för det jobb de utför men att det skulle påverka könsfördelningen så pass mycket? Även elitryttare måste ju börja någonstans, var tror du att de kommer ifrån? Nu är jag väldigt dåligt insatt i fotboll, men jag inbillar mig i alla fall att spelarna i allsvenskan får någon form av lön för det arbete de utför där. Elitsatsning inom ridsport känns mer som en utmaning i entreprenörsskap och att driva eget företag för att ekonomin helt enkelt behöver gå ihop. Jämför vi fotboll och ridning känns det ju också som att sponsorer, medieutrymme och bidrag är stora skillnader. Skillnader som skulle kunna ge ridsporten stora möjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s