Skrivarkurser – kan det vara något?

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Jag har ibland läst att en del verkar skeptiska till skrivarkurser och författarutbildningar. Kan en verkligen lära sig att skriva? Det är en vanlig fråga.
Att lyckas som författare tror jag handlar om en kombination av att ha en fallenhet för att skriva tillsammans med en väldig massa övning. Samt en väldigt stor portion envishet, kämparanda och kanske lite tur. Alla idrottsstjärnor har förmodligen talang, men för att ta sig till en elitnivå krävs förstås hård och envis träning under många år. Samma sak är det med kreativa yrken. Det är väl inte för inte som väldigt många illustratörer är utbildade på Konstfack eller andra konstskolor. Varför skulle det vara konstigare att gå skrivarkurser eller författarutbildningar för att utveckla sitt skrivande?

Jag har gått flera skrivarkurser. Jag började med en kurs i att skriva för barn och ungdom på Skrivarakademin och sedan har jag läst en distanskurs i att skriva för barn och unga på Karlstad universitet samt en distanskurs som hette Skapande skrivande på Högskolan i Halmstad.

Jag tycker att jag har lärt mig väldigt mycket. Det är inte så att du får ett recept som talar om: Så här skriver du. Utan det handlar mycket om att dels ta skrivandet på allvar, också att prova på olika genrer, men viktigast av allt att ge kritik till andra på deras texter och att få kritik på ens egna texter. Det är det jag har lärt mig mest av. Att analysera texter och fundera på vad det är som gör att vissa saker funkar och andra inte. Vad är det till exempel som gör att en viss text upplevs som tråkig eller seg? Tillför alla delar berättelsen något? Är historien konsekvent? Varför är en berättelse spännande? Vad får mig att vilja läsa vidare?

Det är väldig mycket lättare att analysera någon annans text än sin egen, men genom att träna på att analysera andras texter blir en så småningom lite bättre på att se på sin egen text utifrån.

Det som också är bra med skrivarkurser är att du inte kan sitta och vänta på inspiration till en ny idé utan du får läxor varje vecka och måste producera en text. Och konstigt nog kommer en på idéer trots att en ”tvingas” att komma på ett ämne eller skriva i en genre en inte alls har provat på tidigare. Det är väldigt kul att överraska sig själv och att se att en klarar av mycket mer än en tror.

Mitt självförtroende har hela tiden stärkts av att gå skrivarkurser och varje gång en kurs är över uppstår en saknad och tomhet. För det är väldigt givande att hela tiden ha någon som ger en kritik och feedback på det en skriver. I vanliga fall sitter en ensam med sin text och har egentligen ingen aning om den är bra eller inte.

Fullärd kommer jag, och vill jag, aldrig bli. Jag vill fortsätta gå skrivarkurser. Jag vill fortsätta bli bättre och utmana och överraska mig själv. Varför begränsa sig när det finns så mycket mer att upptäcka?

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Mia Kim och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s