Tisdagskvällar

Emelie Novotny 01

Foto: Stefan Tell, hästen på bilden heter Mozart E. Stavinsky  UE. Amiral och bor på Vendelsö ridskola.

Just nu är det tisdagskvällar, men det har varierat över åren. Förr var det flera dagar varje vecka med medryttarhäst och uteritter. Men nu är ridskolekvällarna på tisdagar. Behöver jag säga att det är min bästa kväll i veckan?

På en gång när jag öppnar dörren till stallet och möts av lukterna och ljuden kommer den där känslan av att vara hemma. Jag började rida på Vendelsö ridskola som åttaåring. Och när jag efter tio år runtom i världen och Sverige flyttade tillbaka till Stockholm var det självklart för mig att rida där. Trots att jag egentligen bor på fel sida om stan och har mängder av ridskolor inom samma restid var det en självklarhet för mig. Jag ser på ridskolan i ett mer långsiktigt perspektiv än min lägenhet.

När jag återvände till Vendelsö ridskola möttes jag av samma ridlärare och samma ridskolehästar som när jag lämnade. För mig är det ett bevis på hållbarhet. Att det finns tanke och plan för hästarnas arbete och utveckling. Och att det finns hagar för hästarna att gå ut i. Alltså inte fyrkantiga plättar, utan hagar med gräs och träd.

 

IMG_0759

I min ridgrupp är vi tolv tjejer, kvinnor, tanter från slutet av tonåren och uppåt. Vissa har ridit tillsammans alltid, andra är nyare. Det finns alltid någon att prata med inför lektionen, om allt från barn och barnbarn till odlingar, jobb och semesterresor. Jag har varit i stallet och ridit när jag varit nyförälskad, med mitt barn i magen och samma dag som jag fick veta att min mormor gått bort. Jag har varit glad och ledsen och allt däremellan och det har alltid fått vara precis så. Är det en kväll när vi föredrar hästarnas sällskap framför de andra ryttarnas går det också bra. Det är ingen som ifrågasätter när någon vill vara ifred med hästen, när rykten får ta tid och utrustningen läggs på utan hast. För det är ju för hästarna som vi är där.

Det är inte mycket i ridningen som är mjukt och mysigt, men det momentet finns där också. Rosa mular och sammetslen päls, som läker ut den där vardagsstressen på nolltid.

IMG_2350

 

I stallet är det aldrig någon som kommenterar hur någon annan ser ut. För att det är ett värde som inte räknas där. Så här på vintern kommer vi i våra tjocka vantar och lager på lager av ull och täckjackor, vi har mössor under hjälmarna och hästarna rimfrost i skägget. Vi rider i ridhus, men alla som någonsin varit i ett ridhus vet att det oftast är kallare innanför än utanför.

Det finns en gemenskap och ett systerskap i de där tisdagkvällarna som jag värdesätter mycket högre än vad jag nog själv förstår. Trots att vår ridlärare Anna ibland skriker på oss om sitsen och att vi måste vara avslappnade och andas ordentligt. Det är den bästa kombinationen av den högsta ambitionsnivån och den lägsta prestigen. För att komma vidare måste vi göra fel, men för hästarnas skull måste vi hela tiden bli bättre. Under den timmen som vi rider finns bara nuet, då tänker jag bara på kroppen och hästen och de andra ekipagen i ridhuset. Det är den enda timman på hela veckan som jag inte tänker på jobb, barn, skrivande eller när våren egentligen ska komma. Det enda som finns då är perfekt runda volter, blicken, takten, känna hästens båda sidor och att inte spänna musklerna i rumpan.

Och sådär fortsätter vi år efter år, tisdagskväll efter tisdagskväll. Och alla andra kvällar, på alla andra ridskolor runt om i landet. Vi gör det för dofterna och för ljudet när hästarna tuggar på sitt kvällshö. När vi åker därifrån så vet vi att hästarna och ridningen gör oss till lite bättre människor.

Annonser

Om Emelie Novotny

Debuterar med hästboken "Vänd rätt upp" på Bonnier Carlsen i maj 2018.
Det här inlägget postades i Debut, Emelie Novotny, Ridsport, Vänd rätt upp. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s