Lördagsenkät: Vem är din författarförebild och varför?

Det finns många bra författare att inspireras av. Här delar vi med oss av oss våra författarförebilder. Har du någon?

Jenny: Margaret Atwood för hennes förmåga att betrakta och beskriva den moderna människans liv. Och för att hon fortfarande skriver vid snart 80 års ålder. Läste Kattöga som 14-åring och det var ett feministiskt uppvaknande. En ny favorit är den fd copywritern (!) Liane Moriarty (Big little lies, Öppnas i händelse av min död) vars karaktärsbeskrivningar är riktigt bra. Du känner med dem och känner igen dig. En tredje förebild är Fredrik Backman för hans förmåga att välja teman och skapa historier från Sverige som berör långt utanför landets gränser och ända till Hollywood. Det vore nåt!

HelenaHedlund20171207013

Foto: Kicki Nilsson

Helena: Som jag redan tidigare tjatat om: Astrid Lindgren! För hennes förmåga att skapa världar och karaktärer som du som barn kan flytta in i. För hennes mod att skriva om svåra ämnen och hennes humor och känsla för starka situationer. Och för hennes stora samhällsengagemang. (Dessutom debuterade hon vid 38 års ålder! Jag har visserligen hunnit fylla 39, men ändå… ) Sen ser jag också Barbro Lindgren som en förebild. Hennes galna humor och hennes blick för små bisarra detaljer. Även hennes privata coolhet och integritet inspirerar mig. Och Maria Gripe gillar jag för hennes personskildringar och för den magiska känslan hon förmedlar av att det finns mer än det vi ser.

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Språkmässigt måste jag åter igen säga Theodor Kallifatides. Hans språk är vackert, målande och poetiskt. Och hur han lyckas behärska det svenska språket på ett sådant fantastiskt sätt trots att han flyttade till Sverige i vuxen ålder är djupt imponerande.

När det gäller barnboksförfattare är Emma AdBåge en favorit. Hon skriver så träffsäkert med väldigt få ord och hon har en ton och en humor som tilltalar både barn och vuxna. Och inte nog med det är hon även en utmärkt illustratör. Sedan ser jag såklart upp till storheter som Astrid Lindgren. Vad hade barndomen varit utan alla hennes berättelser?

Veronica Almer press1Veronica: En av mina förebilder är Jane Austen. Hon är helt otrolig på att beskriva kärlek som berör och jag bara älskar den bitvis ironiska tonen. Att hon gjorde detta under en tid när kvinnor var förtryckta och att det dessutom sågs ner både på kvinnliga författare och också den genren hon skrev i (känner vi igen detta?!) bara gör att jag har mer respekt för henne. Genom hennes böcker satte hon kvinnan och hennes känslor i fokus. De kvinnliga huvudkaraktärerna var starka och envisa. Jag kan tänka mig att hennes böcker inspirerade många kvinnor under den tiden och gör det fortfarande. Wow, vilken författare!

 

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webb

Foto: Stefan Tell

Emelie: Författarduon Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg som tillsammans skrev Engelsfors-trilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) har alla de egenskaper som jag ser upp till hos författare. De har en fantastisk förmåga att skapa trovärdiga karaktärer med styrkor och svagheter, det märks att de jobbat igenom och vet mycket om sina karaktärer. De skapar stämningar och händelseförlopp som känns istället för beskrivs. De hanterar sin framgång och sitt författarskap ödmjukt och väldigt proffesionellt, de är personliga och varma men med integritet. De svarar aldrig för lite eller för mycket på en fråga utan alltid precis lagom. De har stor respekt för sina läsare, både när de skriver till och pratar om dem.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s