Gästbloggare: Rose Tillberg Mattsson

rose_HEmsida_Done.jpg

Foto: Jini Sofia Lee

Jag skolkade för att vara hemma och skriva

Under högstadieåren älskade jag att vara hemma ensam och skriva. Jag hyrde skrivmaskin en månad i taget, för pengar som jag tjänade på att vara barnvakt. Pengarna gick till cigaretter, skrivmaskin och tyg. I den ordningen.

Mamma jobbade i butik, lilla gula som den kallades, varannan vecka. Jag passade på att vara sjuk de veckor hon jobbade. Minns hur irriterad hon var över att jag spelade ynklig där i sängen med skrivmaskinen tronande bredvid. Naturligtvis såg hon igenom teaterstycket. När hon gått till jobbet, dukade jag fram kaffe, snodde några av hennes cigaretter, jag fick inte röka för mina föräldrar, och så naturligtvis guldjuvelen. Skrivmaskinen. Jag kände mig som en riktig författare. En penna som man antecknade på valsen, så som jag sett i filmer, fanns till hands.

Åh, vad härligt det var! Jag skrev och skrev, funderade, drack kaffe och rökte. Tänkte på böcker jag läst, Bernhard Nord, Daphne du Maurier, Alexandre Dumas d y och novellerna i damtidningarna Hela Världen, Mitt Livs Historia och Allers.

Lunchtid för mamma. Ooops, öppna fönster, vädra ut, slänga ut fimpar, ställa undan skrivmaskinen, diska kaffekoppen och bli mycket sjuk. Nära döden. Oj, oj, oj.

Vid lunch hade mammas irritation gått över och hon lade en sval hand på min panna och konstaterade att det inte var feber. Inte? Så hängig som jag var!

Hon åt hemgjord ”filebunke” och smörgås med ägg. Nej, jag ville inget ha. Funderade på hur berättelsen skulle fortsätta. Snart var hon iväg och hon tog cigaretterna med sig. Kvar låg pipan efter pappa och ett paket Greve Hamilton. Det fick duga på eftermiddagen.

Mina texter lämnade jag sedan till min svensklärare Harry. Han läste och rättade. Ibland fick jag läsa upp mina noveller för klassen som snällt lyssnade. Alla mina klasskamrater var snälla, tålmodiga och stödjande.

De här dagarna, när jag skolkade från skolan och var ensam hemma för att skriva har påverkat resten av mitt liv, de härliga timmarna när fantasin fick spela fritt. Jag kunde skapa en annan värld genom ord. Skapa karaktärer och händelser. Det var en mäktig upptäckt.

Slutbetygen från grundskolan var inte de bästa, förutom i svenska, matte, bild och slöjd.  Om framtiden tänkte jag inte så mycket.
Jag fortsatte att skriva under alla år, genom studier och äktenskap, barn och arbetsliv. Hela tiden med den där härliga känslan från högstadieåren.

I november 2017 kom min första roman ”Hotelldirektören” ut. Romanen tog många år att skriva, eftersom jag jobbar heltid som gymnasielärare och har familj. Det är den första boken i en trilogi, vilken är inspirerad av min farmors livsresa från barnhemsbarn på Södermalm i Stockholm till hotelldirektör i Häverödal/Hallstavik. Min farmor var en udda person och jag har låtit fantasin blomma. Vi träffades aldrig trots att vi bodde nära varandra. Hon ville inte ha kontakt. Min riktiga pappa dog tidigt, han var enda barnet och jag har inga minnen av honom.978-91-87523-89-2 (1).jpg

Man kan nog säga att jag skrev för att lära känna henne. Hon var en människa så totalt annorlunda min mammas släkt. Inte undra på att jag haft roligt i mina skrivarstunder.

Och till dig som vill börja skriva kan jag bara säga, grattis. Hitta ditt sätt, din vrå och varmt lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gästbloggare: Rose Tillberg Mattsson

  1. Ping: Gästbloggare: Rose Tillberg Mattsson — Debutantbloggen Jag skolkade för att vara hemma och skriva – ROSE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s