När författarskapet blir ett företag

Veronica Almer press1I detta inlägg tänkte jag fortsätta på temat hybridförlag. Då det är ett nytt sätt att ge ut på ville jag dela med mig av hur processen såg ut direkt efter bokkontraktet var påskrivet.

Steg 1. Jag startade ett eget företag för att jag visste att jag skulle sälja många böcker på egen hand och att jag innan dess också behövde anlita olika tjänster. Att starta ett företag var en av de saker jag upplevde som mest förvirrande… gud så många papper och frågor man ska svara på. Jag var så himla rädd för att något skulle bli fel så jag bestämde mig för att gå en kvällskurs samt så fick jag personligt stöd från en rådgivare på NyföretagarCentrum. Så det är ett tips om man precis som jag tycker sådant är svårt.

Steg 2. Jag började leta efter en redaktör. Efter förslag från förlaget på olika redaktörer gick jag igenom vad de tidigare hade gjort för att se om de skulle passa mitt manus. Det gäller att det blir rätt person för rätt manus. Sedan handlade det också om utbud och kostnader. Det som var viktigt för mig var att få löpande kommentarer genom hela texten samt korrekturläsning. Man blir oerhört blind för sin text efter att ha läst den tusen gånger och därför behövs det nya kunniga ögon som går igenom den. När jag sedan hittade en redaktör sattes denna process igång och liknande säkert den vid traditionell utgivning.

Steg 3. Hitta en omslagsdesigner. Jag kände sedan tidigare en illustratör som jag tänkte direkt på. Hon gör moderna verk och jag önskade en modern tolkning av ett romanceomslag.

Steg 4. Författarporträttet togs av min man som är kunnig i fotografi, vilket även jag är… haha ni kan säkert tänka er in i hur den här photoshooten gick till. Jag som detaljstyr samtidigt som jag ska se avslappnad och glad ut på bild. Haha, det var en lagom kul kväll!

Steg 5. Jag köpte även min egen domän och ordnade med en uppdaterad hemsida. Designade visitkort samt ett informationsblad om mig och boken. Det använde/använder jag i nästan all kontakt som sker via mail, till exempel vid förfrågningar om signeringar och inköp. Jag gjorde en tidslinje för min marknadsföring. Vad skulle jag börja med och vad behövde jag bocka av innan bokreleasen. Sättningen gjorde förlaget samt skötte kontakten med tryckeriet, så det fixade inte jag med.

Där i början kände jag mig verkligen som en spindel i nätet som höll samman allt, så att alla processer följde den tidsplanering jag hade kommit överens med förlaget om. Författarskapet blir verkligen som ett företag där man sköter många fler aspekter än bara skrivandet, och det bör man definitivt ha i åtanken.

Det var kort och gott om det, men fråga gärna antingen i kommentarsfältet eller skicka ett mail om det är något mer ni undrar över. Det kommer säkerligen fler inlägg på temat men ha i åtanken, att detta är så det har sett ut för mig. Det behöver inte betyda att det är så för alla som ger ut på hybridförlag.

IMG_6161.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till När författarskapet blir ett företag

 1. Ping: Gör en Beyoncé | Debutantbloggen

 2. Hannibal skriver:

  Och hur känns det att driva eget företag nu? Är det fortfarande förvirrande? Var kursen i eget företagande värd besväret/kostnaden? Jag har läst om författare som i det längsta vägrar öppna eget. Är det nödvändigt som egenutgivare eller för den som ger ut genom hybridförlag? Och kanske att rekommendera även för den som blir utgiven på traditionellt förlag?

  • Veronica Almer skriver:

   Det känns mycket bättre, allt det som var förvirrande i början är inte det längre. Man lär sig med tiden. Jag använder mig av gratistjänsten Bokio som är ett bokföringsprogram och det underlättar mycket. När det gäller kursen var den gratis i min kommun så det var definitivt värt att gå på. Likaså den personliga rådgivningen jag fick, så jag är verkligen tacksam för dessa gratistjänster. Till frågan om det är nödvändigt att ha eget företag när man ger ut genom hybridförlag, är jag inte helt säker. Det beror nog lite på hur mycket du planerar att sälja, är det en ”hobby” behöver man inte men om man har en tanke att tjäna pengar på att sälja sina böcker måste man nog ha ett eget företag… MEN jag är inte alls en expert på den biten. Vid traditionell utgivning har man inte alls den mängden böcker hemma som man säljer själv därför är det inte lika självklart att skaffa eget då. Hoppas du blev nöjd med svaren, annars fråga igen 🙂

 3. Elisabet Nielsen skriver:

  Intressant läsning, dina blogginlägg om vägen från manus till färdig bok är ofta väldigt informativa.
  Och bilden blev jättebra!

 4. nathalie skriver:

  Tack Veronica för ditt inlägg om just detta ämne! Jag har själv skrivit färdigt min första roman och går i funderingar om hybridförlag/egentugivning osv. Hur pass färdig var du med boken innan du provade att skicka det till förlag?

  • Veronica Almer skriver:

   Grymt jobbat, att skriva en bok är inte lätt och roligt att du funderar på hybridförlag. Det är ett spännande alternativ som ger många möjligheter. Innan jag skickade in hade jag själv läst igenom det en gång och därefter tog jag hjälp av testläsare. Efter det redigerade jag ytterligare en gång och sedan skickade jag det till förlagen. Men lita på din magkänsla, om du känner dig trygg i ditt manus, prova skicka det. Skicka inte det till alla förlagen utan testa på tre. Om du får standard refuseringar tillbaka då hade jag rekommenderat att läsa igenom det igen eller skicka till testläsare. Lycka till med ditt skrivande 🙂

 5. Kajsa Larsson skriver:

  Hej! Jag har följt bloggen ett tag nu och jag måste säga att jag ser mest fram emot dina inlägg varje vecka. Du blandar allvarliga och intressanta ämnen utan att tjata. Jag ser fram emot att läsa mer om dig och din resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s