Att ta hjälp av en lektör

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Har du skickat in flera manus till förlag och fått dem refuserade? Samtliga med standardrefuseringar? Även om majoriteten av alla manus som förlagen får in blir refuserade vill en ju gärna veta varför just ens egna manus blev refuserat. Det finns ju så många tänkbara orsaker till varför manuset blev refuserat. Så hur kommer en vidare?

Den bästa investeringen jag har gjort i mitt författarskap är att köpa lektörstjänster. En lektör är alltså en person som läser ditt manus med en professionell blick och kan tala om vad som funkar, men framförallt vad som behöver förbättras vad gäller till exempel dramaturgi, gestaltning, språket, dialoger, ja allt helt enkelt. När det gäller ett barnboksmanus brukar lektörsutlåtandena vara 1-3 A4 sidor plus kommentarer direkt i manuset. Såvida en inte använder sig av Författarcentrums lektörstjänst där författare och lektör är anonyma för varandra, så finns oftast också möjligt att fråga och bolla lite med lektören efter en har tagit del av deras lektörsutlåtande.

Jag lär mig så mycket varje gång jag får ett lektörsutlåtande. Det har varit den bästa skolan för mig. Det är som att ha en privat skrivlärare. Personligen tar jag aldrig lektörens ord som kritik. Jag blir istället alltid väldigt sporrad och ser möjligheter tack vare lektörens synpunkter. De ser saker som jag inte ser med min egen text och det är fantastiskt att få den hjälpen. Sedan ska en ju förstås tänka på att en lektör bara är en person i mängden och inte någon allsmäktig gud som vet bäst. Du behöver inte följa deras råd till punkt och pricka utan det viktigaste är förstås att gå på din magkänsla och lyssna på din inre röst. Det ska vara dina ord och din berättelse.

Är det första gången du ska skicka in manus till förlag tycker jag att du ska chansa och skicka in manuset som det är innan du lägger pengar på en lektör. Det finns de som är mycket skickligare på att skriva än jag och får napp direkt hos förlag. Men om du verkligen vill få en bok utgiven och du sitter med flera refuseringar i bagaget kan det vara värt ett försök med lektör.

De författare som är knutna till stora förlag kan säkert bolla med sin redaktör eller förläggare längs vägen vid skapandet av ett nytt manus, men vi andra är ju ensamma. Varje gång jag får ett nytt lektörsutlåtande kastar jag mig över det och så fort jag har läst det vill jag oftast skrika: Jaaa! Och sedan sätta igång och redigera mitt manus.

För mig har det varit väl investerade pengar att betala för lektörstjänster, men jag förstår att alla inte har råd. Särskilt inte om det är ett romanmanus som ska lektörsläsas. Många använder sig av testläsare istället och det är säkert minst lika bra. Det viktiga är att få någon annans ögon på sin text. Någon annan som inte är i den närmaste umgängeskretsen eller familjen. Någon som kan vara objektiv och ärlig och tala om vad som inte fungerar utan att såra.

Funderar du på att anlita en lektör? Tänk på att i princip vem som helst kan kalla sig lektör, så försök kolla upp lektören och få referenser. Är det en lektör som själv har böcker utgivna eller som har lektörsläst flera böcker som har blivit utgivna? Känner du någon som har anlitat dem tidigare som kan ge denne ett gott ord?

Att ditt manus är lektörsläst ger inga garantier för att ditt manus blir utgivet, men du har förhoppningsvis lärt dig något mer om ditt manus och ditt skrivande på vägen.

Anlitar jag fortfarande lektörer till mina manus? Japp, jag har ett manus som är hos en lektör just nu. Vad som händer med det manuset får framtiden utvisa.

Det här inlägget postades i Debut och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att ta hjälp av en lektör

 1. Mia Kim skriver:

  Vad tråkigt att höra om din erfarenhet av lektörer! Det är ju verkligen inte meningen att de ska sänka dig, de ska hjälpa dig. Du ska självklart skriva i den genre du vill och lektören ska hjälpa dig att hitta nycklarna för att just det manuset ska lyfta.
  BRA att du följa ditt hjärta och fortsätter att skriva i den genren! Försök som sagt att göra lite efterforskningar om just den lektören du tänker välja nästa gång. Är du med i FB-gruppen Författare på Facebook kan du slänga ut en fråga där och be om tips på bra lektörer. Googla och läs på lektörernas hemsidor om de har några.
  Det finns även en FB-grupp som heter: Författare söker testläsare. Där kanske du kan prova att hitta testläsare istället som alternativ till lektör.
  Jag är glad att du fortsätter att skriva i alla fall. Lycka till med ditt fortsatta skrivandet!

 2. Anna skriver:

  Har ganska dåliga erfarenheter av lektörer, därför tar det emot lite grann att ta in en igen. Hen knäckte mig fullständigt. Kanske var hen bara brutalt ärlig, men jag tyckte att bedömningen var lite väl orättvis då jag sagt att jag har svårt att förstå vissa delar i ett romanbygge. Fick rådet att skriva i en annan genre, om jag ville bli utgiven, alternativt radera 98% av manuset. Nu skriver jag visserligen på ett nytt manus, men i samma genre, så jag är lite rädd för att prova igen :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s