Vikten av att ta rast

Emelie-Novotny_021_c Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

En av mina absoluta svagheter som skrivande person är att jag glömmer bort att ta rast. Det kan låta som ett lyxproblem, men det påverkar både produktivitet och kvalitet när jag skriver. Ofta fastnar jag i sekvenser som är svåra. Inte för att jag inte vet vart jag vill utan för att jag inte vet hur jag ska ta mig vidare. I de situationerna tycker jag oftast att jag inte förtjänar att ta paus för att jag oftast inte har producerat något. Men det är just då jag behöver avbrottet som bäst.

Det är sällan så att problemet löser sig av att jag sitter och stirrar på texten. Snarare blir jag mer och mer frustrerad och stressad och ingenting blir bra. För lösningarna kommer inte framför datorn, lösningarna kommer när jag lämnar texten och gör något annat. Jag vet det här så väl, men glömmer ändå gång efter gång bort att ta den där pausen. Därför står det i alla mina anteckningsböcker och på lappar omkring mig: GLÖM INTE RASTEN! Speciellt under redigeringsprocessen av Vänd rätt upp då jag har varit tjänstledig en dag i veckan för att skriva. Då är det ”nu eller aldrig” som gäller och det finns helt enkelt inte tid för skrivkramp.

img_1833.jpg

Allra bäst blir det om jag går ut och får ljus och luft och andra tankar i huvudet. Då brukar det inte dröja länge innan en ny idé räddar manuset. Och de där lösningarna är oftast så självklara så fort jag inte stirrar blint på texten. Finns det inte möjlighet att gå ut kan en liten paus med slösurfande räcka, bara ögonen får vila på något annat och hjärnan fortsätta jobba i det undermedvetna.

I mina slösurfningspauser brukar jag titta på tre saker: hästar, hus och sociala medier. Jag har tittat på så många vackra hästar och hus under tiden som jag har skrivit Vänd rätt upp. Det är tur att jag faktiskt inte har några pengar att köpa vare sig häst eller hus för annars vet jag inte vad som hade hänt.

Ett knep att faktiskt komma ihåg rasten är att sätta en timer. Jag brukar skriva 45 minuter och göra något annat i 15 minuter. Men trots att klockan ringer finns det ingen garanti för att jag faktiskt tar den där rasten jag så väl behöver. Vilka är era bästa knep för att få till rasten? Jag skulle onekligen behöva ha några fler!

5 reaktioner på ”Vikten av att ta rast

  1. Pingback: Vikten av att ta rast — Debutantbloggen – PVVMedia

    • Ja, lagom är väl ändå alltid bäst 🙂 hoppas att du fick lite inspiration under rasten i alla fall!

  2. Du har rätt! Det är viktigt att ta rast. Jag brukar tänka på det i termer av att slipa kniven, eller ”sharpening the saw” som Stepen R Covey, uttryckte det. Det lönar sig dåligt att arbeta med slöa verktyg, och när vi är som mest stressade glömmer vi gärna det! Vi arbetar vidare med slöa verktyg för att vi inte hinner ta rast, även om rasten hade gjort arbetet mer effektivt.

    • Vilken bra liknelse, jag ska börja tänka på mig själv som ett verktyg oftare och hoppas att det gör susen 🙂 tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s