Gästbloggare: Elias Våhlund

Elias_våhlund

Elias Våhlund

För sex år sen berättade min dotter att hon var mobbad.

Hon var nio år och hade precis bytt skola. För första gången på länge visste jag inte vad jag skulle göra. Jag som alltid har hittat lösningar på de mest omöjliga problem. Jag som hela mitt liv har levt på min kreativitet. Nu stod jag där, lamslagen, och visste inte hur jag skulle hjälpa henne.

När jag själv var liten och blev retad slog jag ner dem som var elaka. Om jag slog tillräckligt hårt, slutade de. Men det kunde jag ju inte säga till min dotter. – Slå ned dem du bara så ska du se att det löser sig.

En lång och tung period följde. Frustrationen växte och jag kände att jag måste göra något. Inte bara för min dotter utan även för alla andra barn som är retade i skolor runt om i världen.

Sakta började en berättelse växa fram. Jag ville skriva en bok som tog upp detta ämne men som samtidigt var så spännande att barnen ändå ville läsa den. En bok som både gav hopp och ställde frågor. Då skulle vi kanske kunna undvika att det blev så personligt. Barnen kunde istället prata om karaktärerna i berättelserna.

Tillsammans med min fru Agnes började jag arbeta på en berättelse med skyhöga ambitioner. Målet var att skapa en bokserie som barn i hela världen skulle vilja läsa. En serie som var så spännande att barnen gick och längtade efter nästa del. En serie som gav kraft och mod till de barn som var retade och kände sig utanför. En serie som skulle göra skillnad.

I tre års tid arbetade vi oavbrutet med våra berättelser. Under dessa tre år illustrerade Agnes på heltid. Sida efter sida utan vare sig betalning eller löfte om att böckerna skulle bli utgivna. Det var fler än en person som sa att vi blivit galna. Men vi trodde på vår idé och vi var beredda att jobba hårt för att förverkliga den.

Nu, fem år senare, har vi kommit en bra bit på vägen. Vår första bok är en supersuccé och en av de mest sålda barnböckerna i Sverige förra året. Mängder av skolor använder Handbok för Superhjältar i sitt värdegrundsarbete. Dagligen får vi förfrågningar om skolbesök och föreläsningar. Vi sitter i förhandlingar med produktionsbolag om både tv-serier och filmer. En musikal håller på att skrivas. Spel, pussel, t-shirts och målarböcker kommer ut inom kort. Ett antal länder har redan köpt bokrättigheterna och många fler är på väg att göra det.

Dag för dag kommer vi allt närmare det mål vi satte upp. Att göra det lite lättare för barn och vuxna världen över att prata om mobbning.

Elias Våhlund är författare och har tillsammans med sin fru Agnes Våhlund gjort succé med bokserien Handbok för Superhjältar.

Haandbok

4 reaktioner på ”Gästbloggare: Elias Våhlund

 1. Grymt! Det pirrade till i mig när jag insåg vilken bok det handlade om, boken jag och mina barn nyligen läste och som vi alla älskade och längtar efter att få en fortsättning på. Riktigt bra jobbat och jag tror verkligen ni lyckas med det ni avsett. Hoppas att det gått bra för er dotter också!

  • Hejsan Annelie! Tusen tack för fina ord! Filippa mår superbra nu! Hälsa dina barn så mycket från oss!

 2. Mina barn älskar handbok för superhjältar.
  Få ämnen brinner så starkt i mig som detta och då särskilt efter att jag fått barn.
  Mobbing har alltid funnits och kommer säkert alltid att finnas både bland vuxna och barn sorgligt nog men vi måste fortsätta bry oss och göra det lilla eller stora vi kan.
  Ingen förtjänar att behandlas som skit. INGEN!

  • Hejsan! Vi håller med! Mobbning är fruktansvärt men vi tror att att det går att bli av med. Eller åtminstone minimera. Särskilt om vi kan jobba i förebyggande syfte. Hälsa dina barn så mycket från oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s