Den nödvändiga pausen

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Jag är igång med redigeringen av mitt romanmanus. Det som jag skickade till lektör i november. Det som en förläggare har bett att få läsa när jag är klar. Det manuset har blivit liggande i min dator orörd de senaste månaderna efter att jag fick lektörsutlåtandet. Det tog emot lite att börja om med redigeringen av 167 sidor text. Men nu är jag alltså igång igen och redigerar några sidor varje dag. Och tycker att det är roligt!

Jag inser att den där ofrivilliga pausen från manuset var nödvändig. Jag behövde låta texten vila. Nu kan jag se på texten med delvis nya ögon och jag ser nu mycket tydligare sådant som lektören såg.

Samma sak är det när en kör fast när en skriver. För det händer då och då. Det hör till. Då hjälper det oftast inte att sitta och försöka och värka fram någonting.

Speciellt när jag skrev på mina rimmade verser till ABC-boken som kommer ut i år hände det rätt ofta att jag körde fast. Jag slet mitt hår, men lyckades inte få till det just som jag ville. Jag kunde sitta och försöka och försöka utan att det lossnade. Oftast lossnade det istället någon dag senare. När jag inte alls försökte. Och väldigt ofta i duschen. Jag vet inte vad det är, men det är så många gånger som jag har kommit på idéer eller textrader i duschen. Antagligen slappnar en av i duschen och tankarna får flöda fritt och då släpper det. Då gäller det att vara snabb så jag inte glömmer det jag just kom på. Antingen får jag upprepa raderna i mitt huvud gång på gång tills jag har duschat klart eller så får jag kasta mig ur duschen och krafsa ner raderna på ett papper eller i mobilen.

Att promenera är också en bra grej för att lösa upp knutar. För en del fungerar löpning utmärkt, men eftersom jag har så dålig kondition skulle jag nog inte kunna tänka på något annat än hur plågsamt det är att springa.

Jag satte ju upp mål och skrev 1000 ord per dag när jag skrev klart mitt romanmanus. Mål är bra. Det hjälper en att ta sig framåt och att få saker gjorda. Men sedan tror jag också att det är bra med pauser. Vissa saker behöver mogna. Ibland får en låta vissa saker ta den tid det tar. Så det är inget fel om det tar lite längre tid att skriva ditt manus än du har tänkt. Manuset blir förmodligen bättre av att du tar paus från det. Att du tar en paus från manuset betyder ju inte att du måste ta en paus från skrivandet. Skriv på ett annat manus, blogga, skriv en låttext eller läs en bok. En riktigt bra bok kan ge både inspiration och hjälpa till att lösa upp knutar i ditt manus. Hjärnan arbetar hela tiden med ditt manus utan att du vet om det. Det finns säkert de som kommer på idéer och lösningar i sina drömmar när de sover.

Även idrottsmän behöver vilodagar och låta kroppen återhämta sig. Samma sak är det nog med våra hjärnor. För att fungera bra kreativt behöver vi både vila så att hjärnan inte är stressad och överarbetad, men också att vila från just det manuset vi håller på med.

När du gravid spelar det ingen roll hur mycket du än krystar och krystar i graviditetsvecka 30. Bebisen kommer inte ut förrän den är redo.
Samma sak är det kanske med din text. Den behöver få växa färdigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s