Skrivtips i poddform

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Bloggar i all ära, men det finns även andra sätt att förkovra sig i skrivande, författarskap och litteratur. Nämligen genom poddar. Nu ska jag villigt erkänna att jag inte lyssnar jättemycket på poddar. Med tre små barn hemma så värnar jag om tystheten och att låta hjärnan vila från alla slags intryck mellan varven. Men jag tycker att det är guld värt att då och då lyssna på ett avsnitt av någon podd om skrivande. Och det är alltid inspirerande att höra intervjuer med författare som har lyckats bra. Det är lite ensamt att sitta hemma på sin kammare och skriva och då är det väldigt skönt att höra hur andra som skriver och har lyckats har gjort. Jag tänkte lista några av de poddar jag känner till om skrivande och böcker. Hoppas att ni hittar någon som ni gillar.

 • Deckarpodden med Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp
  Jag har lyssnat på nästan alla avsnitt av denna podd. Jag varken läser eller skriver deckare, men tycker ändå att jag fick bra tips och en god inblick i en författares tillvaro genom att lyssna på dem. Den stora behållningen var att lyssna på Sofie Sarenbrant som bjöd mycket på sig själv. Podden har några år på nacken och de spelar inte in nya avsnitt, men den är väl värd att lyssna på.
 • Bladen brinner med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck
  En podd för vuxna om barn- och ungdomsböcker som startades 2016 och varannan torsdag kommer det ett nytt avsnitt. Jag har själv varit med och bidragit med en slant till deras kickstarterkampanjer de har haft för att kunna ha möjlighet att göra den här podden. I podden varvas intervjuer med författare, förläggare, illustratörer med boksamtal och boktips.
 • Skriv en bestseller (Eller en annan bok) med Ninni Schulman och Caroline Eriksson
  Det här är en podd om skrivande och författarskap. För tillfället spelas det inte in nya avsnitt, men det finns två gamla säsonger att lyssna på.
 • Författarpodden med Frida Skybäck och Agnes Hellström
  En podd som tar upp alltifrån konkreta skrivtips till releasefester och litterära agenter.
 • Bokbanditerna med Tom och Nisse
  De recenserar böcker och intervjuar författare. De pratar om en bok per avsnitt. Både Tom och Nisse jobbar i bokbranschen.
 • Utvik och böcker med Magnus Utvik
  Samtal med författare och tips på böcker. Alla litterära genrer tas upp. Nytt avsnitt varje vecka.
 • Bakom boken med Daniel Sjölin
  En podd om böcker från Norstedts och Rabén & Sjögren. Författarintervjuer.
 • Skrivarpodden med Kerstin Lönnebo
  En intervjubaserad podd om skrivande.

 • Bokmässepodden drivs av Bokmässan (Göteborg) i samarbete med Kerstin Lönnebo
  En alldeles nystartad podd (9 april 2018) för alla som vill ha Bokmässa året runt. Intervjuer och samtal om litteratur och skrivande. Varannan måndag kommer ett nytt avsnitt. I första avsnittet intervjuas Majgull Axelsson.
 • En förbannad podd med Katarina och Sofia
  En podd om böcker och det mesta som rör läsning. De pratar om böcker de själva har läst och det är alltifrån barnböcker, YA-böcker till böcker för vuxna.

 

 

2 reaktioner på ”Skrivtips i poddform

  • Vad roligt att höra att du uppskattade poddtipsen!
   Ja, jag önskar också att det kunde bli fler avsnitt av Deckarpodden. Jag framförde faktiskt det till Sofie Sarenbrant när jag träffade henne i samband med att ”Tiggaren” släpptes, men tyvärr verkar det inte bli så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s