Hur länge är nyckelpigorna vakna?

HelenaHedlund20171207013

Foto: Kicki Nilsson

Jag är uppvuxen i ett hus på landet. Efter några år som ung vuxen i olika städer och några år som äldre vuxen och mamma i en klaustrofobisk lägenhet på tredje våningen, så flyttade jag och familjen ut på landet igen för fyra år sedan. En stor skillnad mellan livet på landet och livet i staden tycker jag är årstidernas påtaglighet. Du lever med årstiderna på landet på ett annat sätt än i stan. Du påverkas av dem på ont och gott, du kommer inte undan. Under höststormarna kurar du ihop dig i stugan och hoppas att inte träden ska falla över taket. Snöar det måste du själv skotta dig ut, tjällossningen gör hela gården lerig och när våren äntligen kommer sitter du på första parkett. Du följer vårens framfart blomma för blomma, insekt för insekt och hälsar varje ny flyttfågel välkommen tillbaka.

Min Kerstin – triologi utspelar sig i en liten by på landet och därför känns årstiderna viktiga att skildra. Och när jag tänker tillbaka på min egen barndom, på enskilda händelser, så minns jag dem nästan alltid mot en fond av en årstid. Jag vet inte om det är så för alla barn, men för mig var årstiderna oerhört starka upplevelser. Jag upplevde dem med förvåning för första gången, gång på gång på gång!

Jag började skriva Det fina med Kerstin på senhösten. Då utspelade sig historien på sommaren. Med den första frosten utanför fönstret satt jag vid brasan och försökte minnas hur övermogna hallon luktar och hur solbränt gräs krasar under fötterna. Det var inte helt lätt. Framåt sommaren bestämde jag mig för att förskjuta handlingen till hösten istället. Så då satt jag, bland hallon och gräs, och funderade på hur himlen egentligen ser ut när det börjar skymma i november. Hur kallt är det, har de vantar på sig? Ryker det ur munnarna? Hur länge är nyckelpigorna vakna? Vilka färger har hösten kvar när det vackra har ramlat av?

IMG_1323.jpg

Bok nummer två (som finns i en första version i min dator men som förlaget ännu inte har fått ta del av) skrev jag under förra sommaren och hösten. Handlingen utspelar sig på våren. I april närmare bestämt, just precis nu! Så medan jag går runt och vårstökar i trädgården så korrläser jag också mina årstidsbeskrivningar. Jag kontrollerar djurens och blommornas ankomst (sädesärlan kom den 14 april i år, blåsipporna var en månad sena.) Jag känner hur det känns att gå på tjällossning och funderar över om jag kan hitta någon bättre beskrivning av hur fjolårslöven klibbas ihop i det dammiga diket.

För jag vill att årstiderna ska bli lika levande som karaktärerna. Jag vill att de ska kännas och lukta och låta och vara jobbiga och underbara och påverka karaktärerna i boken. Så som årstiderna känns för barn på landet.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s