Skriv med skrivgrupp

Veronica Almer press1

Foto: Jakob  Almer

För två år sedan tog jag mod till mig att fråga, genom min blogg, om någon i Lundatrakten skulle vilja vara med i en skrivgrupp tillsammans med mig. Jag hade precis läst ett reportage om en skrivgrupp i tidningen Skriva där flera av deras medlemmar hade blivit publicerade. Tänk, om jag också kunde få vara med i en sådan grupp och med deras hjälp och stöd bli publicerad? Visionen var definitivt stor. Men i ärlighetens namn trodde jag inte att någon skulle höra av sig till mig och även om besvikelsen var ett faktum kändes det också skönt att få behålla mina texter för mig själv. För tanken att andra faktiskt skulle läsa och att vi skulle prata om det högt… det var ju ganska läskigt.

Sedan hörde Anna Chung av sig  till mig, Anna som driver bokbloggen Boktycke, och ville vara med. Glad och lite panikslagen gick jag med på att hon tog med sig förfrågan till hennes blogg. Plötsligt var vi fyra stycken, jag, Anna, Ica Fischerström och Déa Solin. Fyra främlingar som bestämde sig för att ses… jag har nog aldrig varit så nervös som den där första gången men den rädslan övergick snabbt till något helt annat. En spänning, en förväntan och en glädje av att träffa dessa tjejer som delade samma dröm som jag. Jag fick dessutom under mötets gång bra tips på hur jag skulle kunna göra min text ännu bättre. För det är något viktigt, på dessa träffar trycker vi aldrig ner varandra utan vi höjer oss. Det gör vi genom att ge konstruktiv kritik och inte glömma understryka det som fungerar och vad som är styrkan i texten.

Vårt koncept ser ut som följande. En vecka innan vi ses skickar vi in en text på 10-15 sidor. Inför mötet läser vi varandras texter och förbereder med kommentarer och frågor. Vi bokar in en träff, oftast på ett café, och sedan går vi igenom en text i taget. Och diskussionerna vi kommer in på är allt från tempus, till att skriva om toalettbesök. Visst, emellanåt får man kommentarer om att stora saker inte funkar och det gör en självklart lite orolig men i slutändan har jag märkt att de har ju rätt. När jag har hittat ett sätt att genomföra förändringen blir texten så mycket bättre. Ibland håller vi inte alls med varandra och det blir också intressanta diskussioner. Det som är skönt är att vi försöker hjälpa varandra med att komma på alternativ när det inte riktigt klaffar. Det som också gör det kul är att vi alla skriver i så olika genrer, någon skriver historiskt, unga vuxna, barnböcker, spänning och självklart romance. Så inte nog med att man få värdefull feedback lär man sig också om alla dessa olika sätt att skriva på.

Emellanåt hjälps vi även åt med att testläsa hela manus. Min skrivgrupp hjälpte till exempel mig med Sunt förnuft, vilt hjärta innan jag fick det antaget. Jag är så oerhört tacksam för den hjälp och stöd jag har fått av min skrivgrupp. Ifall det är någon av oss som släpper bok kan man lita på att ni hittar någon ifrån gruppen på releasefesten som hejar på. Som författare är man ensam och därför är det så skönt med dessa möten, då får man ett sammanhang. Och inte nog med det, skratten vi delar och fikan vi äter.

Vi har fortsatt att ses cirka en gång i månaden för att diskutera våra texter och nu två år senare träffas vi fortfarande. Vi har även utökat vår lilla grupp till sju stycken. Av dessa sju är vi nu fyra publicerade författare, och jag är helt säker på att det kommer bli fler.

I min värld finns det bara bra saker med en skrivgrupp och därför vill jag nu tipsa er andra som skriver att skaffa det här sammanhanget. Våga låta andra läsa och genom att man själv läser deras texter och lämna feedback så utvecklar man sitt eget skrivande. Så det är win-win på alla sätt. Så om ni nu blev sugna på det här, använd kommentarsfältet här under för att hitta andra skrivande personer i er närhet så ni kan bilda en egen skrivgrupp! Kom ihåg att skriva i vilken ort och att lämna mailadress så ni kan komma i kontakt med varandra. Och självklart får ni höra av er om ni har några andra frågor om det här med skrivgrupp!

IMG_0616

Här sitter vi, min kära skrivgrupp. Från vänster Charlotte Cederlund, Ica Fischerström, Anna Chung, lilla jag, Mattias Andersson. Ej på bild Linnea Dahlgren och Déa Solin. 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Charlotte Cederlund, Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Skriv med skrivgrupp

 1. tantenstanttankar skriver:

  Vilket lysande bra initiativ! Jag är glad nybörjare med stor skrivlust, som saknar just ett bollplank. Om någon i Varberg eller Kungsbacka läser detta och också saknar någon att stöta och blöta idéer med skulle jag bli så glad för att få en hint om det på min blogg http://www.tanttankar.se

 2. Själv är jag i Linköping och vill gärna träffa folk där. 🙂 Vill inte skriva ut min mailadress men man får gärna skriva till mig på min blogg t.ex!

 3. Tone Berggren skriver:

  Jag vill också gå med i en skrivgrupp. Bor i centrala Stockholm 🙂
  berggrentone@gmail.com

 4. Josefine skriver:

  Jag är jättesugen på det här med skrivgrupp! Jag skriver själv på många olika saker och brottas en del med att bara ta mig tiden att hinna skriva. Så jag har inga 10-15 sidor per månad att bidra med som det ser ut just nu. Men förhoppningsvis kan det ju bli framöver. Jag bor i Helsingborg och träffas gärna i närheten 🙂
  josefinehulten@outlook.com

  • Veronica Almer skriver:

   Härligt! Håller tummarna för att fler från Helsingborgstrakten hör av sig så ni kan bilda en grupp 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s