En releasefest senare

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Klart att en bok ska firas med en fest! Tänk alla timmar och allt slit som har lagts ner från det tomma dokumentet till den färdiga boken. Jag ska absolut ha en releasefest när min bilderbok kommer ut i höst. Jag inser dock att jag ännu inte alls har någon plan för hur, när eller var än och det nog börjar bli hög tid att sätta mig ner och fundera på det.

För er som inte har varit på någon releasefest kan jag väl säga att ”fest” i de flesta fall är att ta i. ”Mingel” är nog mer korrekt. Ofta bjuds det på någon form av dryck och snacks eller snittar. Det kan hållas en liten intervju med författaren eller så blir det lite högläsning. Sedan finns det förstås chans att köpa och få boken signerad av författaren.

De vars böcker kommer ut på stora förlag kan i bästa fall få hjälp av förlaget att ordna en releasefest, medan vi andra får ordna det mesta själva. Det är säkert lätt att kostnaderna börjar skena iväg om en vill slå på stort, men det finns också de som är duktiga på att ta tillvara möjligheter som bjuds genom bekantskapskretsen vad gäller lokal eller sponsorer. Att hålla till i en bokhandel eller på ett bibliotek är också vanligt och då slipper en kostnaden för lokalhyra.

I fredags var det releasefest för den senaste novellantologin som jag medverkar i. Den heter ”Kära mamma” och är en samling noveller om moderskap. Alla författarna som medverkar i antologin samlades på Adlibris alldeles nyöppnade butik på Kungsgatan i Stockholm för VIP-mingel med bubbel och snittar. I en timme fick vi mingla och lära känna varandra innan det var dags för inbjudna gäster och allmänhet och fira med oss. Utanför butiken strålade solen och det var årets första riktigt varma dag. Ändå var det runt hundra personer som valde att komma och fira med oss. Under tre intensiva timmar träffade jag massor med människor som jag känner och det blev också många möten med nya människor.
Att, för mig främmande personer, kommer fram och ber mig signera boken är en högst ovan och overklig känsla. Men väldigt, väldigt roligt, ska jag tillägga.

2E4203B5-FA82-48D5-A863-1F25C17BC8D7

Jag, Linda Bengtzing, Annika Jankell, Maria Wells & Amelia Adamo

Och en extra trevlig sak som gjorde mig väldigt glad var att Emelie Novotny som också bloggar här på Debutantbloggen kom till releasefesten och vi fick tillfälle att träffas för första gången.

IMG_4615

Jag och Emelie

För några år sedan hade jag aldrig varit på någon releasefest och såg avundsjukt på bilder på sociala medier hur olika författare sprang titt som tätt på olika releasefester och jag undrade hur jag skulle få tillträde till dessa. Tillhör du också en av dem som suktar, längtar och undrar? De flesta releasefester är inte slutna event, utan de är öppna för allmänheten. Det gäller bara att hålla lite koll på när det annonseras för dem. Om du följer förlag på Facebook brukar de meddela när det är någon releasefest och de skapar ofta ett Facebook-event. Följer du författare på Instagram eller Facebook brukar de också ofta tala om när det är dags för releasefest och bjuda in allmänheten.

Väl på releasefesten måste en förstås inte köpa en bok, men det är klart att det uppskattas alldeles enormt av författaren om du gör det. Men se framför allt till att ha det trevligt och passa på att mingla och kanske lär du känna någon annan som skriver och vips har fått någon att dela ditt intresse med.

Här kommer lite fler bilder från releasefesten i fredags, den 20 april:

31178467_10155589731228553_7387214990295433216_o

Alla medverkande författare i ”Kära mamma”

IMG_4602IMG_4601IMG_4600

2 reaktioner på ”En releasefest senare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s