Lördagsenkäten: Vilken var den första texten du skrev som blev offentlig/publicerad?

Idag försöker vi minnas hur det kändes att för första gången se sin egen text i tryck eller offentligt framförd.

Trevlig helg!

HelenaHedlund20171207013

Foto: Kicki Nilsson

Helena: När jag var 9 år lånade jag pappas elektriska skrivmaskin (som hade funktionen sudda-med-inbyggt-tipex om man tryckte på backa-knappen! I mammas manuella skrivmaskin fastnade jag så lätt med fingrarna mellan tangenterna …) Jag satt på sommarlovet och skrev en egen tidning som hette Skogstidningen och som rapporterade från djurens liv i skogen. Där fanns dödsannonserna över Axel Älg som blivit mördad i Storskogen och Micke Gräshoppa som dog av att någon trampade på honom. Där fanns reportage om myr-brandkåren som släckte en skogsbrand, annonser om granbarr och väderleksrapporter. Mamma tyckte att tidningen var rolig och ville skicka in den till Barnens Sida i Borås Tidning, och jag gick tveksamt med på det. Men när Borås Tidning ringde och ville ha ett foto på mig att publicera bredvid texten, då var det plötsligt inte roligt längre. Jag ville ju inte att någon i skolan skulle se! Texten publicerades iallafall, utan foto och ingen i skolan lade märke till den. Ingen sa något. Tack och lov!

01_jennygromarkwennberg_foto_henrikberglund_mini

Foto: Henrik Berglund

Jenny: När jag gick på gymnasiet bildade fyra vänner och jag teatergruppen Pirayaklubben. När vi skulle ta studenten var vi flera som testade att söka till Scenskolan i Göteborg. Jag sökte med en monolog jag skrivit själv. Efter provet förstod jag att skapandet av texten var viktigare för mig än att stå på scen. Jag ville att folk skulle lyssna på det jag hade skrivit. Mitt första scenskoleförsök blev mitt sista, men några månader senare framfördes monologen av en riktig skådespelare i P3:s radioteater. Det var magiskt att höra något jag själv hade skrivit! Och i år, 25 år senare, verkar cirkeln slutas när jag debuterar som ljudboksförfattare.

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Jag vet att jag fick med en rolig historia i Kalle Anka eller liknande tidning som barn, men den hade jag inte hittat på själv så det räknas ju inte riktigt. Så första riktiga publiceringen måste ha varit ett reportage som jag skrev för tidningen Allas som kom ut i september 2014. Det stärkte mig enormt i mitt skrivandet och det var efter reaktionerna på det reportaget som jag började mig våga på att skriva skönlitterärt för vuxna.

 

 

 

 

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Veronica: Min första text som blev publicerad var nog i 4:an i samband med en tävling som hette Unga snillen spekulerar. Uppgiften var att skriva om framtiden, hur det skulle vara att gå i skolan. Det var verkligen en perfekt tävling för mig då jag fick använda min fantasi hämningslöst. Jag spekulerade vilt att det skulle finnas små tv-skärmar i varje bänk och där igenom pratade man med sin lärare… ja ni hör själv, jag är grundaren till surfplattan, synd bara att jag glömde ansöka om patent 😉 Haha! Det slutade i alla fall med att jag tog hem första pris och min text publicerades. Det kändes allt konstigt att se min text tryckt så att alla kunde läsa… precis lika konstigt som det känns nu. Undrar om man någonsin vänjer sig?

 

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webb

Foto: Stefan Tell

Emelie: Som elev på skrivarlinjen på Skurups folkhögskola har jag traditionsenligt lämnat ett bidrag i en antologi. Vår antologi fick namnet Delta och gavs ut 2008, alltså för tio år sedan. Det jag mest minns av skapandet av den var att vi var oense i klassen om vad den skulle heta, hur den skulle se ut, vem som skulle ansvara för vad och allt annat som måste beslutas när en hel klass ska få ihop en produkt tillsammans. Därför tryckte vi den i både rosa och svart. Jag tror att vi fick 10 sidor var att förvalta över, men jag hade ingenting som jag ville ha med i antologin. Min ambitionsnivå var som vanligt alldeles för hög och inget av det jag hade skapat under året dög för mig. Tillslut fick jag ändå kompromissa med mig själv och publicerade ett utkast ur ett prosalyriskt projekt som jag hade hållit på med innan året på Skurup, under titeln Marvatten. Bara dagar efter att antologin gick i tryck kom jag igång med ett annat projekt.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s