Gästbloggare: Jonas Hjalmar Blom

image2.png

Vad kul! Ska du flytta till Rivieran och sippa rödvin?”

Precis så sa en av mina kollegor när när jag berättade att jag skrivit på ett avtal med en förläggare om min debutroman Förvaltningen. Jag ryggade tillbaka en aning för att få lite extra tid att avgöra om hon skämtade eller menade allvar. Såsom jag kände henne, skämtade hon inte om en sådan sak och jag drog slutsatsen att det hon sa var på fullaste allvar.

Så jag fick berätta.

Jag berättade att jag knappast kunde flytta till Rivieran med hjälp av mitt förskott. Snarare köpa några extra förpackningar havregryn och käka till frukost under kommande månader. För med den tillvaro jag bestämde mig för att gå in i fanns det inte så många kronor över till att käka lyxfrukost, än mindre åka till södra Frankrike. Hur lockande det än vore.

Jag berättade att jag inte skulle ha tid att sippa rödvin. Min tid skulle gå åt till att skriva om mitt manus, för att förlaget skulle gå med på att ge ut det. Jag hade en deadline att förhålla mig till som kröp närmare och närmare för varje sekund.

Jasså, den är ute snart. Skönt, då kan du väl koppla av nu?”

Precis så sa samma person när jag träffade henne några månader senare och berättade att boken nu var färdigskriven, korrekturläst och skickad till tryckeriet.

Jag förstod att hon menade väl med sin fråga, men jag insåg samtidigt att vi levde i två olika verkligheter.

Så jag fick berätta.

Jag berättade att boken inte säljer per automatik, bara för att den snart finns ute i butikerna. Utan att jag i stället skulle få vara 10 % författare och 90 % säljare under kommande månader.

Jag berättade att biblioteken och bokhandlarna inte står och skriker efter debuterande författare för att få dem att signera böcker och prata om sitt skrivande inför hundratals, kanske tusentals, hugade åskådare.image1.png

Jag berättade att jag inte kallar mig författare bara för att jag skrivit en bok som kommit ut. Det är först när jag skrivit flera böcker och visat både för mig själv och andra att inspirationen inte är något man kan sitta och vänta på. Inspiration är något man jobbar sig till. Och för mig kommer den inte lättare för att jag sitter på Rivieran med rödvin. Troligtvis tvärt om.

När hon sedan frågade om jag ville äta brunch kommande söndag, log jag bara och tackade nej.

Jonas Hjalmar Bloms är Leg. Psykolog och författare. Hans debutroman ”Förvaltningen – en roman om offentlig sektor” kommer ut den 8 maj på Mondial. Tidigare har han skrivit allt från låttexter till sina skräniga rockband, film- och teatermanus och populärvetenskapliga artiklar inom psykologi. I hans podcast ”Bloms Berättelser” kan du höra hans noveller. Läs mer om honom påwww.jonashjalmarblom.com

 

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s