Ut ur skrivsvackan

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

De flesta av oss som skriver har säkert infunnit sig någon gång i en skrivsvacka. För mig har det, under de snart tio åren som jag har skrivit aktivt, inte varit ovanligt att jag under perioder saknat skrivlust. Orsaken till dessa skrivsvackor har något gemensamt, allt annat runtomkring tar för stor plats. Det finns inte tid och jag är alltför uppe i stressen för att kunna ta tiden.

Jag har fått kommentarer från flera olika personer som säger att de är imponerade över hur jag lyckats skriva böcker och hunnit med att marknadsföra min debutbok samtidigt som jag har tagit hand om två småbarn. I dagens samhälle finns det en trend att bara visa framsidorna, gärna med ett vackert filter, och jag hamnar själv där emellanåt. Det är nämligen inte så att jag naturligt tänker på att ta en bild när jag sitter och deppar för att jag inte har någon lust att skriva. Men onekligen finns dessa dagar också. I marknadsföringshetsen och i frågan om vad som händer med bok 2 har skrivandet tagit stryk. När jag sedan bestämde mig för att försöka skriva igen så blev båda barnen sjuka inklusive mig själv. Då står allt still igen. Inget blir skrivet och det prioriteras inte. För det måste det göras för att bli av, för än så länge har jag ingen egen tid för skrivandet. Jag är fortfarande föräldraledig. Vilket betyder att helgerna tillsammans med familjen måste prioriteras bort för att göra plats åt skrivandet. Och det har varit extra svårt med sjukdomar och med vårens ankomst. För då ska uteplats byggas och växter planteras… och så mycket annat på en lång lista och skrivandet sjunker längre ner igen. Genom det här långa avståndet har jag dessutom byggt upp en rädsla, kommer jag ens kunna skriva igen när det är dags? Rädslan för svaret gör att ännu fler saker kommer emellan.

Som ni kanske kan förstå, jag hinner inte med allt. Allt är inte så lätt som en bild på Instagram. Jag tror i ärlighetens namn att ingen hinner med att göra allt. Jag tror inte heller på att vi måste göra allt. Ifall man bara hade accepterat det tror jag personligen att dessa svackor inte hade varit just svackor utan stunder där livet kommer emellan. Perioder där det är helt förståeligt att tiden inte finns. Man borde egentligen kalla det för pauser. En återhämtningsperiod där det krävs att man stoppar fingrarna i jorden för att hitta tillbaka till lugnet och lusten.

Jag vill inte avsluta dagens inlägg där utan istället vid en vändning. Jag började nämligen skriva igen i söndags. Det som fick mig att äntligen sätta mig ner vid skrivbordet var att jag såg en dokumentär om romance som heter Love between the covers(finns att se på Itunes). Filmen påminde mig om den enorma kärleken jag har för genren. Hur kul jag tycker det är att skriver om kärlek mellan två personer och vägen till deras lycka. Det är drivkraften i mitt skrivande och jag är så glad för att jag hittade tillbaka till den känslan. Så i söndags packade jag undan stress, hets och förväntningar och återvände till grunden. En Veronica som älskar att skriva.

Mina 3 bästa tips på att komma ur skrivsvackor:

 1. Stressa inte. Om du behöver en paus för att återhämta dig, ge dig själv tid för det utan att stressa över det.
 2. Påminn dig själv. Varför skriver du? Hitta tillbaka till grunden.
 3. Efter din paus är det dags för att skriva något, fastna inte i rädslan! Det behöver inte vara bra eller sammanhållande. Men genom att du skriver något kan det ge dig energi att fortsätta.

IMG_0690.jpg

Det här inlägget postades i Debut, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ut ur skrivsvackan

 1. tantenstanttankar skriver:

  Härligt att läsa! Jag har också erfarenhet av vägg o skrivlust och allt som kommer emellan och ivägen. Efter mycket vånda, längtan och handlingsförlamning har jag äntligen tagit tag i min vision om att skriva en bok och anmält mig till en skrivarkurs. Eller två faktiskt. Och så hittade jag den här bloggen och dina inlägg. Det bubblar….

 2. Elisabet Nielsen skriver:

  Fint och klokt skrivet, som alltid. Och ibland beror det där med att ingenting kommer ut via fingrarna på tangentbordet till hårddisken att processen i hjärnan ännu inte är färdig. Det innebär inte att tankarna spinner intrigtrådar och prövar händelseförlopp och karaktärsutvecklingen innanför pannbenet. Ibland behöver man ge hjärnan tillräckligt med tid att bearbeta idéer och hugskott innan man är redo att sätta fingrarna mot tangentbordet och skriva ned sin historia.

  • Veronica Almer skriver:

   Tack Elisabet! Du har rätt i det du skriver, processen behöver sin tid och då blir det inte bra att stressa den. Hoppas det går bra med ditt skrivande.

 3. Anna Alemo skriver:

  Superbra inlägg! Man har en tendens att ställa så tuffa krav på sig själv. Man ska hinna allt, men det är ju omöjligt. Man borde fokusera på det man gjort, istället för det som inte hunnits med. Paus istället för svacka – det ska jag tänka på. Jag är dock fortfarande imponerad 😉
  Härligt att skrivarlusten är tillbaka!

  Börjat läsa din bok nu – svårt att slita mig!

  • Veronica Almer skriver:

   Ja man har verkligen en tendens att ställa höga krav på sig själv, men precis som du skriver bättre att lägga fokus på det man faktiskt har hunnit med.

   Så kul att du har börjat läsa boken 🙂

 4. Lotta skriver:

  Tack för detta ärliga inlägg! Det är banne mig inte lätt att få ihop allt. Jag lider av utmattningssyndrom sedan 2013 och har hittat skrivandet som får mig att må bra. I oktober kommer min debut ut, och jag har redan en ny klar. Detta har jag fixat med sjukdomen och två barn här hemma, men precis som du skriver går det sannerligen upp och ner. Ibland går det inte alls, hur gärna man än vill.

  • Veronica Almer skriver:

   Tack själv för att du delade med dig, det är verkligen inte lätt att få ihop livet. Lycka till nu med ditt skrivande och jag hoppas det blir mer upp än ner 🌸

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s