Romancerevolution

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Har ni hört att det råder en romancerevolution i Sverige? Jodå, snart borrar sig romance in i alla svenskars hjärtan. Dock är vi inte i mål än och det är ganska mycket arbete kvar. Men det är i alla fall i rullning och det går åt rätt håll. Det börjar till exempel dyka upp svenska romancebloggar och Instagramkonton. Jag har dessutom lagt märke till flera aspirerande författare som skriver romance. För bara några år sedan var det i princip obefintligt. Det finns till och med en universitetskurs om just romance som man kan läsa på distans i sommar. Jag tycker det är alldeles underbart och blir lika glad varje gång jag upptäcker något nytt som för genren framåt. Min bok Sunt förnuft, vilt hjärta är också en del av den utvecklingen, likaså mitt deltagande i Debutantbloggen. Det är andra året som vi har haft en romancedebutant just på Debutantbloggen, hur häftigt är inte det?!

Det här med att älska romance, har som jag nämnt i tidigare inlägg, även sina tuffa sidor. Man blir lätt en papperskorg där folk dumpar fördomar och då måste man i sin tur vänja sig vid att inte ta den skiten utan krossa de där förlegade och högdragna kommentarerna. Jag vet inte om ni har sett Spindelmannen men en känd replik därifrån är: With great powers comes great responsibilities. Det går att applicera även i romanceskrivandet; Writing romance comes with great responibilities. Med det menar jag att när man skriver romance så blir man också en förespråkare för genren. Man får ansvar att sprida vidare kunskapen och kärleken för denna typ av litteratur. Det är stort ansvar och då kanske ni kan förstå hur glad jag blev i våras när jag hörde att det startades upp en Romanceakademi, just med syftet att främja genren i Sverige. Romanceakademin kommer bland annat att delta i samtal om romance, informera och anordna evenemang. Så håll utkik.

Ifall ni nu också blir sugna på att vara en del av denna revolution och stödja romance har jag några tips. Mitt främsta; Läs romance! Eller varför inte; Skriv romance! Ifall ni inte vet hur finns det böcker i ämnet, till exempel Writing romance: the ultimate guide on craft, creation and industry connections av Beth Dora Barany och Romancing the beat – Gwen Hayes. Simona Ahrnstedts lista: Så blir du Romanceförfattare – skola i 10 steg är toppen, så in och kika på den. Ifall ni vill höra mig prata romance i överflöd kommer jag till Kävlinge bibliotek (mina gamla hemtrakter) den 22:e maj kl 15.00.

Låt kampen fortsätta!

IMG_0800

 

Det här inlägget postades i Debut, Romance, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Romancerevolution

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Som vanligt bra och engagerande skrivet, Veronica. Håller helt med, det har varit intressant att genrens utveckling här i Sverige sedan Simona Ahrnstedts genombrott med Överenskommelser till de senaste årens våg av debuterande romanceförfattare.

  Tack också för intressanta boktips, skall gå in och se om jag har dem tillagda på GoodReads.

 2. Hannibal skriver:

  Svartlistad litteratur tycker jag nog inte att man kan kalla Romance.. Snarare den genre som just nu verkar ha mest fokus och ”förväntad tillväxt” alla kategorier. Jag har sett och hört diskussioner som nämner Romance som den språngbräda man kanske borde satsa på ifall man vill nå snabb framgång.

  Men finns det någon typ av litteratur som är svartlistad egentligen? Science fiction har ju inte haft någon storslagen status tidigare, men jag tycker det har ändrat sig. Fantastik och skräck likaså. Deckare? Japp, de också! Vilken genre rynkas det på näsan åt och medför en garanterad refusering? Porr?

  • Veronica Almer skriver:

   Svartlistad var fel ordval av mig, jag har därför ändrat det nu. Det stämmer att romance inte är svartlistad och jag har svårt att peka på någon genre som är det. Jag har därför inget direkt svar på din fråga om en genre som ger en garanterad refusering… kanske om du skickar en deckare till ett barnboksförlag 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s