Ett nytt manus prövar sina vingar

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

För två veckor sedan fick jag ett lektörsutlåtande på mitt senaste bilderboksmanus. Det var det bästa och finaste utlåtandet jag någonsin fått av en lektör. Jag blev rörd till tårar när jag läste det. Lektören hade förstått precis vad jag ville säga med min berättelse och återgav den med så vackra ord att de nästan var en berättelse i sig. Och hon skrev att hon kommer bära berättelsen med sig och längtar tills hon får hålla boken i sin hand.

Personligen tycker jag att det här barnboksmanuset är annorlunda från allt det jag har skrivit tidigare. Det är en berättelse som jag känner väldigt starkt för och har ett annat djup än mina tidigare manus. En hel del står skrivet mellan raderna och det är ett sådant här manus jag alltid har önskat att jag skulle kunna skriva.

Nu återstår det att se vad förlagen tycker. Jag har redigerat manuset utifrån lektörens kommentarer och igår och i förrgår började jag skicka ut manuset till de första förlagen.

Jag har sett att många brukar fråga på författarforum om hur andra gör sina manusutskick. En vanlig fråga är om en ska skicka till flera förlag samtidigt och i så fall om en ska skicka till alla förlag på en gång.

Det finns förstås inga regler för detta, men jag tycker definitivt att en ska skicka till flera förlag samtidigt eftersom det oftast tar låång tid att få svar. Och tyvärr är majoriteten av svaren som till slut droppar in refuseringar. Men, jag brukar inte skicka till alla tänkbara förlag på en gång. För det första skickar jag förstås bara till de förlag som ger ut den typen av böcker som mitt manus är. Jag börjar med att skicka till de förlag jag allra helst skulle vilja att min bok kom ut på. Så i första vändan skickar jag manuset till omkring 3-5 förlag. När jag har fått svar från samtliga dem och om alla är refuseringar skickar jag sedan till ett antal andra förlag och så vidare.

Jag vet av erfarenhet från författarkompisar som i ren iver skickat till många förlag samtidigt att de då har hunnit få ja från ett förlag innan de har hunnit få svar från sitt drömförlag. Då uppstår en enorm stress och vånda och en jakt på att snabbt försöka få besked från drömförlaget (vilket inte alltid går). Så lite tålamod och is i magen är inte fel även om det kanske innebär ännu längre tids väntan.

Efter varje manusutskick blir jag alltid lite rädd. Tänk om jag inte kommer på några fler idéer till böcker. Det här kanske var allt jag hade. Då tycker jag att det är rätt skönt att skriva på en text inom en annan genre. Nu tänker jag återgå till att redigera min roman och inte försöka pressa fram någon ny barnboksidé. Förhoppningsvis kommer det en ny idé när jag minst anar det. Och mitt i alltihop fick jag igår besked om att jag har fått ytterligare en novell antagen till en novellantologi. Den heter #Älskanoveller – 30 nyanser av passion och kommer ut i november på Ordberoende förlag. Ja, så nu ska det bli redigering och slutkorr av den novellen också.

8 reaktioner på ”Ett nytt manus prövar sina vingar

  • Vad kul! Det är så roligt när barn knäcker läskoden och bara vill sluka bok efter bok. Vad bra att du hittade mig på Instagram så att vi nu kan följas åt där!

 1. Hej. Så spännande och lycka till!! ☺️ En undran. Jag trodde att man skickade till samma förlag igen och att man hade liksom en egen förläggare? Du får gärna berätta mer om hur det funkar. Tack för trevlig blogg /Anna

  • Hej Anna, tusen tack! Kul att du följer oss och att du ställer frågor!
   Nja, det är nog lite olika beroende på vilket förlag ens bok kommer ut på och hur en är som person. En skriver vanligtvis bara kontrakt för en bok och sedan är det upp till en själv hur lojal en vill vara mot just det förlaget. Det finns inga garantier att en får nästa bok utgiven hos det förlag en först signade med. Hos de större förlagen tror jag att de tänker mer att de satsar på ett författarskap snarare än en enskild bok. Så tillhör en ett stort förlag är det nog rimligt att skicka sitt nya manus till det förlaget i första hand. Det hade jag gjort i alla fall. I mitt fall är det så att det förlaget som ska ge ut min debutbok är ett nischat förlag (normkreativt) och det här nya manuset som jag nu har börjat skicka ut passar inte in inom den nischen.

   • Tack för svaret. ☺️ I höst kommer min första barnbok ut, så därför följer jag er resa med spänning! Som sagt ett stort lycka till med det nya manuset!

    • Grattis, vad roligt och spännande! Då får vi följas åt! På vilket förlag kommer din bok ut och för vilka åldrar riktar sig boken till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s