Ut i skogen!

HelenaHedlund20171207013 kopia.jpg

Fotograf: Kicki Nilsson

Det är vidunderligt vackra vårdagar vi har just nu! Jag drar på mig joggingskorna och springer ut i skogen. Jag behöver det här. Sedan januari har jag varit ett under av effektivitet. Jag har jobbat heltid som skådespelare på dagarna och som författare på kvällarna. Däremellan, de där ynka 2-3 timmarna mellan jobbslut och nattning, har jag skött hem och barn och handlat och lagat mat och tömt pottor och rensat avlopp och skjutsat till aktiviteter och lyssnat på läsläxor och diskat och tvättat och svarat i messengertrådar och huggt ved och suttit på styrelsemöten och föräldrarådsmöten och kännt mig som en duktig samhällsmedborgare när jag med andan i halsen har suckat: Det är mycket nu!

Jag vet att jag inte är ensam. Vår tid och vårt samhälle kräver det av oss. (Kanske inte dubbeljobb, men heltidsjobb.) Det har blivit en norm att jobba mycket, du bör ligga på gränsen till utbrändhet. (Men bara på gränsen!) Du blir nästan misstänkliggjord om du har för mycket fri tid. Ett fullspäckat schema är status.

Men jag ska inte klaga! Jag vet att jag lever i den lyxigaste av världar med två drömjobb, och det har fungerat att dubbeljobba en period. Det är ju så roligt och spännande! Och det kan nog vara en fördel med en effektiv hjärna i redigeringsfasen – att snabbt kunna hitta alternativa formuleringar eller svara på förlagsmail och ta beslut om strykningar på ett osentimentalt sätt.

Sedan en vecka tillbaka är teaterjobbet slut för säsongen. Nu är jag bara författare ett tag. De första dagarna körde jag på i exakt samma tempo som tidigare. Jag har redigerat det allra sista småfixet på Det fina med Kerstin- korrekturet, i tätt samspråk med förlaget. Jag läser igenom min första version av uppföljaren och grovredigerar med fräscha ögon. Min plan är att snart skicka in den till förlaget, och sen, innan skolorna slutar, hinna påbörja arbetet med bok nummer tre.

IMG_1542.jpgMen här tar det stopp. Jag känner det så tydligt. Jo, det går fint att redigera en redan befintlig text när du befinner dig inom samtidens stressnorm, men när du ska skapa nytt krävs något helt annat. En annan sinnesstämning. Ett lugn. En öppenhet. För mig krävs det att jag ställer mig utanför samhället och med förundrad blick tittar in på den hets och på de mänskliga beteenden som jag nyss var en oreflekterad del av. Det krävs att jag drar på mig joggingskorna och springer ut i skogen. Där kommer kreativiteten och lusten tillbaka. Idéer dyker upp, formuleringar formulerar sig och ideligen måste jag stanna för att ta upp min mobil och göra en anteckning. Efter dagens springrunda står det: ” Bara ögonlock”, ”En vit skåpbil” och ”Känna som ett vildsvin” . Jag vet vad jag menar.

Men det är inte helt lätt, tycker jag, att kasta sig från det ena läget till det andra. Det tar lite tid och många förråd och garderober blir effektivt städade på vägen. Jag drabbas alltid av ett dåligt samvete och av skam. Har jag verkligen rätt till att bara ge mig ut i skogen på dagtid och fantisera? Måste jag inte prestera något konkret och användbart varje arbetsdag för att ha rätt att existera? Om någon frågar mig vad jag har gjort på jobbet idag, vad ska jag svara? Suttit i trädgården och tänkt?

Jag tror att vi måste erkänna och påminna oss om att skapande processer har olika faser, och att alla är lika viktiga. Konst och litteratur gror inte under stress och press. Ett visst mått av tomhet och onödighet krävs för vi ska få syn på livet igen så att någonting nytt kan börja växa.

Idag är det Kristi himmelfärd. Kanske den vackraste dagen på året? Många av oss är lediga. Så släpp all stress idag och gå ut och titta på körsbärsträden!

Trevlig helg!

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s