Vad handlar din bok om?

Emelie-Novotny_071_c Stefan Tell (webbversion)

Foto: Stefan Tell

Frågan som ställs allt oftare nuförtiden blir konstigt nog allt svårare att svara på. För hur sammanfattar en egentligen en bok på flera hundra sidor i normal konversationslängd? Att sammanfatta boken på ett par meningar är mycket enklare. Men det börjar närma sig boksläpp och jag om någon vet ju vad som utspelar sig i min roman, det är ju jag som har skrivit den. Så varsågoda, nu får ni det långa svaret vare sig ni vill eller inte:

*

För mig var det viktigaste att skildra vardagen i stallet, de personer som jobbar och sliter utan att stå i rampljuset. Det gör min huvudkaraktär Ylva, hon är lojal, ansvarstagande och har ett stort hjärta. Hästarna betyder allt för henne, speciellt Zorba som hon har varit medryttare på hela gymnasietiden och det lilla fölet Uno. Det är sommaren efter gymnasiet och Ylva sommarjobbar i Solveigs tävlingsstall under tiden som kompisarna planerar att lämna hålan som de vuxit upp i så snabbt som det bara går. För Ylva kommer drömmarna i andra hand, för allt hon drömmer om finns redan här hemma. Det är inte Ylva som äger hästarna, men det är Ylva som tar hand om dem och älskar dem.

Till sin hjälp i stallet har Ylva jämnåriga Nicole som är allt det som Ylva inte är tillsammans med hästarna: obetänksam, impulsiv och uttråkad. När Ylva vill träna fölet vill Nicole helst rida och bada eller slappa på höloftet. Eller vad som helst, bara något händer. När det väl händer är hon helt inkapabel att ta konsekvenserna av det.

Fredrik och Nicole tävlar båda två dressyr på hög nivå. För Fredrik rasar framgångarna in, men för det unga stjärnskottet Nicole går tävlingssäsongen inte riktigt som väntat. Stämningen i stallet förändras och Ylva vet inte längre var hon har varken Fredrik eller Nicole. Trots att Ylva egentligen tycker att Fredrik är dryg och självgod kan hennes kropp inte låta bli att reagera när han är nära. Han är ändå skitsnygg och en gud på att rida. Men så växer relationen till Nicole och blir något helt annat än vad Ylva kunnat anat. Det blir början på något nytt, skört och spännande. När Ylva ger efter och låter sig dras med Nicole växer sig hemligheterna och hållhakarna bara större.

*

En del av mig vill gärna berätta om boken, lyssna till vad den som undrar tycker är mest intressant. Men samtidigt vill en del av mig säga att om jag skulle kunna berätta vad boken handlar om så hade jag inte behövt skriva den. Det enda sättet att berätta den här berättelsen var att skriva den här boken. Jag hoppas att du som läser det här blir sugen på att läsa mer, snart finns Vänd rätt upp ute i handeln, du kan redan nu bevaka den på Bokus eller Adlibris.

Advertisements

About Emelie Novotny

Debuterar med hästboken "Vänd rätt upp" på Bonnier Carlsen i maj 2018.
This entry was posted in Debut, Emelie Novotny, Hästbok, Ungdomslitteratur, Vänd rätt upp. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s