Lördagsenkät: Problem under skrivprocessen och tips på lösningar.

Skrivprocessen beskrivs oftast som en berg- och dalbana. För ena sekunden känns det som att man har kontroll på läget, andra vill man radera hela manuset. Vi tänkte den här veckan beskriva ett problem vi har stött på under vår skrivprocess och ge svar på hur vi tog oss igenom det.

01_jennygromarkwennberg_foto_henrikberglund_mini

Foto: Henrik Berglund

Jenny: Jag vill dela med mig av ett fint råd jag fick av författaren och skrivläraren Sören Bondeson för att klara skrivandet ända in i mål med min ljudboksserie Kämpa tjejer! utan att förgås av stress och prestationsångest: ”Ta en scen i taget och tänk att den ska bli så bra som möjligt.” Jag har försökt följa det och tycker att det hjälper att ha som mantra. En scen i taget!

 

 

HelenaHedlund20171207013 kopia.jpg

Foto: Kicki Nilsson

Helena: Mitt bästa tips är en klassiker: Kill your darlings! Ofta fastnar jag i stycken som kanske var det första jag skrev och som jag sedan har byggt allting runt. Kanske hittade jag i begynnelsen en makalös tanke eller en klockren formulering och så växte texten utifrån den. Och så sitter jag tillslut timme ut och timme in och flyttar ord och meningar fram och tillbaka i ursprungsstycket för att få det att passa ihop med resten. Stryk! Markera hela stycket, blunda och tryck på radera! Snabbt bara, som att rycka bort ett plåster. Du kommer inte att sakna det. Och om det är något som verkligen måste vara med så kommer det tillbaka. Av nödvändighet.

 

 

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Veronica: När jag först började skriva körde jag oftast utan plan. Eller jag visste hur jag ville att det skulle sluta men resan dit var väldigt oplanerad. Detta gjorde att jag på dåliga skrivdagar stod still, jag visste inte hur jag skulle ta mig vidare. Jag känner mycket väl till uttrycket ”men bara skriv” fast det är svårt när man har skrivsvacka och är mitt uppe i ett manus. Detta har jag löst genom att inledningsvis planera ungefärligt vad som ska hända, små punkter genom manuset som jag kan använda när jag infinner mig i dessa svackor. Visst det finns mycket utrymme till ändra på dessa ”punkter” men det kan jag göra på dagar när jag har skriv-flow. Post-it- lappar är oerhört bra till detta. Jag börjar med att skriva en post-it till början och en till slutet och sedan fyller jag på med lappar tills jag har en komplett handling. När jag sedan skriver vet jag vad som ska hända och då går skrivandet så mycket lättare, både vid bra skrivdagar och dåliga.

 

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webb

Foto: Stefan Tell

Emelie: Ett tips som alltid fungerar för mig när jag tycker att skrivandet känns segt är att byta plats. Ibland räcker det med att byta rum, varför inte sätta sig i soffan, i sängen, på golvet i hallen, eller någon annanstans än där du brukar sitta och skriva? Men ibland behövs det till ett större miljöombyte. Åk bort! Att skriva på tåg tycker jag är bland det bästa som finns. Att se landskapet förändras utanför, att fantisera om människorna som bor i husen som tåget susar förbi.

 

 

 

 

 

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Jag har skrivit om det förut, men när jag kör fast tycker jag att det fungerar bra att ta en dusch, ta en promenad eller skriva på ett annat manus. Det verkar som hjärnan måste få vila från manuset ibland och då släpper knuten till slut. I vart fall är det oftast ingen idé att sitta och värka fram något. Bättre då att försöka skriva på en annan del av manuset och acceptera att det för tillfället inte går att komma vidare med just den biten. Det viktigaste är att inte ge upp! Skriv vidare, men kanske på något annat!

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s