Att leva med en debutant

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Jag tänkte den här veckan mjuka upp stämningen och skriva ett inlägg med glimten i ögat. Jag har nämligen den senaste tiden insett… ja, det tog mig bara 8 år att förstå att det nog är lite speciellt att vara tillsammans med en skrivande person- först en aspirerande författare och sedan en debutant. Denna berg- och dalbana som det är för mig, när jag gråter ena sekunden, hoppar av lyckan den andra och tredje bränner manus på tomten, är ett känslomässigt kaos. Tänk då att vara gift med det här. Den tanken tog mig till dagens inlägg. Jag har samlat ihop några frågor som jag har ställt till min andra hälft för att ge svar på hur det faktiskt är att leva med en debutant.

Hur är Veronica när det går bra i skrivprocessen?
Hon är uppslukad, engagerad och helt lycklig. Det brukar bli en harmoni i hemmet och hennes humör är oftast på topp. Skrivandet tar dock mer tid när hon är i ett ”flow” och man får hantera bajsblöjor och syskonbråk på egen hand. Men det är ett litet pris för att se min fru nöjd.

Och hur märker man när det går dåligt?
Ta det tidigare svaret och tänk tvärtom. Det är mycket tydligt när det inte går bra. Själva skrivprocessen brukar inte vara så farligt men allt runtomkring med författarskapet, marknadsföring, försäljning, signeringar, kontrakt osv kan vara mycket stressande och nedslående på hennes humör och stämningen i hemmet.

Att tänka på när Veronica skriver?
INTE STÖRA! Även om det är mysigt med en kram och ett hej från kidsen så blir det ofta inte så enkelt. Brukar sluta med en totalförstörd storyboard, skrikande barn och en argsint författare. Kontorsdörren ska hållas stängd och barnen långt borta, helst på annan ort.

Vad har du än så länge lärt dig av det här debutantåret?
Det är inte lätt att sälja böcker och att författare inte är rika.

Det bästa med att vara gift med en debutant?
Glädjen att se sin fru lyckas och uppnå sin dröm (se fråga 1). Jag är ju dessutom otroligt stolt och brukar skryta med att jag är gift med en författare, vilket är roligt.

Råd att ge andra respektive?
1) Stötta. Det är superviktigt att vara där som stöd i vått och torrt. Peppa, uppmuntra, trösta och kramas. Ofta. 2) Inte heller dumt att lära sig lite om bokföring och marknadsföring så att din respektive kan koncentrera sig på det de älskar, att skriva. 3) Sälj sälj sälj! När man träffar nya människor så kommer man ofta in på sina respektive och det är väldigt lätt att erbjuda en bok till ett bra pris utan att det är konstigt (jag försökte till och med sälja när jag var på arbetsintervju). Det är dessutom förvånansvärt många som nappar på det. Det blir bara plus för dig som respektive samt i bok-kassan.

Några sista ord
Författare är inget vanligt 8-17 jobb, Veronica sitter många kvällar och helger och kämpar med sin dröm. Det engagerar hela familjen och det har verkligen varit en utmaning att ta sig an för oss alla. För att inte tala om de berg och dalar som hon går igenom personligen. Så det finns absolut baksidor till denna livsstil. Men oj, vilken energi och lycka vi känner i våra liv när det går rätt. Min fru har min yttersta respekt och största kärlek.

IMG_0681

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att leva med en debutant

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Vilket fint inlägg, Veronica!

 2. Marias bokhylla skriver:

  Heja din man! Bra svarat 😊

  • Veronica Almer skriver:

   Ja han svarade väldigt fint på frågorna 🙂 Hade en tanke om ett humoristiskt inlägg men när jag själv läste igenom vad han skrev fick jag tårar i ögonen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s