Det händer nu!

IMG_2245

Det har hela tiden varit sagt att boken skulle komma från tryckeriet den här veckan. Jag har tänkt att jag inte ska lägga så stor vikt vid vilket datum det var sagt, tänkt att den kommer väl när den kommer. Den kommer inte att komma snabbare för att jag mejlar förlaget stup i kvarten. Och framförallt så kommer förlaget att höra av sig när de får den – hör de inte av sig har de inte fått den.

Men så blev det måndag och jag hade varit tålmodig hela dagen och inte ens skickat ett endaste litet mejl om en endaste liten bok. När jag öppnar dörren hemma till lägenheten ligger det sex postavier på hallmattan. Trots att jag vet att böcker alltid kommer till förlaget först kunde jag inte låta bli att tänka att kanske, kanske. Jag höll mig lugn, det var middag och simskola. Sen gick det inte mer, in i bilen, ner till Ica. Personalen som tillmötesgående tar fram paket efter paket som det står Förlagssystem på. Bonnierförlagen använder sig av Samdistribution som distributör så det var tydligt redan innan jag ens öppnat paketen att det inte var min bok. ”Det var inte vad jag ville ha” muttrade jag och gick hem. Jag hade kunnat lämna kvar de där bokpaketen som jag egentligen är alldeles tacksam för att förlagen skickar till mig.

Det blev tisdag och jag hade lärt mig av gårdagens överilade förhoppningar och satt någorlunda lugnt och stilla på mitt kontor. Hade sen tidigare ingen aning om att vänta på en bok är ett prov i självbehärskning.

På onsdag morgon skrev jag ett mejl till min förläggare och min redaktör redan när jag stod i hissen på morgonen. Jag tänkte inte. Jag bara gjorde. Ungefär sådär som på den tiden när jag fortfarande dejtade och funderade på om jag skulle höra av mig eller inte. De sms:en följdes alltid av ångest, men nu fick jag snabbt svar om att den hade varit väntad igår men inte dykt upp. ”Kanske kommer idag”. Jag fortsätter in på kontoret, slår på datorn, gör sånt som en gör på kontor. Det går tio minuter, eller en kvart. Jag kanske måste kolla mejlen igen. Och så plötsligt trillar bilderna in, den är här nu!

IMG_2251

Jag visar bilderna för kollegorna på kontoret, bestämmer med förlaget att jag ska komma till lunch och få mitt exemplar. Men hur lyckas en jobba fokuserat när det ligger en helt ny bok och glittrar ett par tunnelbanestationer bort? Det bor luft i mina steg och en förväntan som expanderar i bröstet – det händer nu!

På förlaget kommer redaktörs-Karin ner i receptionen med boken. Guldet som blänker, pärmarna som är perfekt mjuka, lukten av nytt papper och att den är min. Hästen som framträder mer när ljuset ligger rakt på och i en annan vinkel nästan försvinner. Vi står och pratar en stund, om boken och releasen, om hästar och skrivandet. Jag tummar och tummar, vill inte ens lägga ner den i väskan, vill bara vara kvar i det där första mötet. Då när allt fortfarande finns kvar. Jag går hem med den när maj är som finast, precis när syrenerna står i full blom, det doftar vemod och förväntningar.

 

Det är en lättnad att Vänd rätt upp är här nu – jag gjorde det verkligen – jag skrev en bok! Nu ser jag fram emot att fokus ska flyttas från mig till boken. Att läsare ska få ställa sina egna frågor till berättelsen och hitta sina egna svar. För egentligen är det ju nu allting börjar.

En reaktion på ”Det händer nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s