Skriva med struktur

Veronica Almer press1Jag har alltid velat vara den typen som utan plan bara kan sätta sig ner och skriva en bok för att sedan direkt skicka in till förlagen. Några sekunder efteråt blir man uppringd och hyllad för skickligheten som uppvisas. När jag började skriva manus för 10 år sedan trodde jag att det skulle vara så enkelt… men så ser inte riktigt verkligheten ut. Att skriva böcker kräver noggrann planering, i alla fall för de flesta. När jag för någon vecka sedan satte mig ner för att skriva mitt nya manus blev det tydligt att jag nu äntligen har en tydlig process att förhålla mig till.

Det hela börjar med att jag har en idé om vad boken ska handla om, en början och ett slut. Men jag behöver en tydligare ram innan jag kan skriva. Jag börjar med de två huvudkaraktärerna. Vem är dem? Jag svarar på flera frågor, alltifrån ögonfärg till vad de äter till frukost. Jag behöver deras förflutna men också deras nu, så jag vet hur de kan tänkas reagera i olika situationer. Genom att jag lär känna mina karaktärer vet jag hur de tacklar de hinder jag slänger i deras väg. Deras utveckling är för mig stommen i handlingen. Det var till exempel genom James Jensens karaktär i Sunt förnuft, vilt hjärta som jag kom på den kvinnliga huvudkaraktären. Detta utifrån att tänka på vem James motsats var och vad han behövde för att utveckla sig själv, svaret på den frågan var Ella von Beijer. Precis som James sedan blev svaret på Ellas utveckling.

När jag har gjort denna karaktärsbeskrivning fortsätter jag med att fastställa tema. En gång skrev jag utan det och attans vad handlingen spretade. Jag brukar faktiskt följa de punkter (core competencies) som finns i Larry Brooks bok Story Engineering; karaktärsutveckling, tema, struktur osv. Till nästa steg, när jag går djupare in på handlingen, brukar jag ta fram mina post-it-lappar. Det är dags att bestämma plot points – visste ni det, att de flesta filmer och böcker har en plot point ungefär 20 % in i handlingen. En plot point är något som får handlingen att ändra riktning, något som bryter den vardag som vi som läsare fått lära känna i början. Det går i princip att hitta i alla filmer och böcker.

På ett väldigt enkelt sätt kan jag beskriva handlingsstrukturen som jag använder mig av som följande;
Del 1: En vardag och lära känna huvudkaraktärerna. Allt innan den första plot pointen vilket blir den förändring som gör att huvudkaraktärerna måste göra något nytt. Vilket är det boken kommer handla om.
Del 2: Reaktion på huvudkaraktärernas nya resa. Att de är på väg till något nytt som är ett resultat av den första plot pointen men det finns utmaningar i det. Självklart. Hur hanterar man detta nya? Hur går man vidare? Många frågor och struggles i den här biten.
Del 3: Innehåller midpoint, mitten av boken. Hjälten/ huvudkaraktärerna har velat med vad de ska göra (som ett resultat av first plot point) och nu måste något hända (midpoint) som gör att hjälten börjar kämpa för den här resan/utvecklingen som hjälten är på väg mot.
Del 4: Upplösning: Hjälten har vunnit över sina inre demoner vilket i sin tur gör att man kan lösa de andra konflikterna omkring sig och lyckas med att fullfölja sin resa.

Jag skriver ut handling efter dessa fyra delar och strukturerar med hjälp av post-it-lappar. Jag brukar använda olika färger på lapparna beroende på vilken karaktär som det kapitlet handlar om. På post-it-lapparna skriver jag kort vad kapitlet har för syfte. Vilken känsla börjar man i och i vilken slutar man i. Varje kapitel för handlingen framåt om inte, då kanske kapitlet inte behövs. Allt är inte bestämt ner till minsta detalj men det finns en tanke, en plan, som jag försöker hålla mig till för att inte tappa spåret och yra iväg, men det är inte lätt. Att skriva är inte lätt, men ack så kul. Något som också är viktigt under min process från idé till ett manus är att låta andra läsa. Jag har min skrivgrupp till hjälp, brukar även använda mig av testläsare och de senaste gångerna har en lektör haft en betydande roll för att lyckas få rätt på manus.

IMG_1311

Min färglada post-it-vägg

Detta är min skrivprocess beskrivet kortfattat… ändå blev inlägget alldeles för långt 😉 Allas processer ser såklart annorlunda ut, det gäller att hitta något som passar en själv och det viktigaste är väl att man i slutändan har ett manus man är nöjd med.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s