Ett författarframträdande blir till

Veronica Almer press1För två veckor sedan stod jag inför en publik som hade kommit för att lyssna på mig prata romance på biblioteket i min gamla hemby. Så kul att få komma tillbaka till platsen som har haft en sådan betydelse för mig under min uppväxt och ännu roligare att ett bibliotek faktiskt är intresserade av genren.

Författarframträdande är en del av mitt marknadsföringsarbete men det är också en del, som jag har pratat om tidigare, av ansvaret man har när man skriver romance, att sprida kunskap och krossa fördomar. Det är också ett sätt att få extrainkomst som författare. Ifall ni gör författarframträdande exempelvis på bibliotek, tänk på att följa Författarförbundets rekommendationer om arvode. Som debutant har jag själv en tendens att tycka att jag inte förtjänar lika mycket som andra men rekommendationerna finns där för att priserna inte ska svänga och att alla ska få rätt betalt.

Det var en mycket trevlig och intressant timme jag spenderade på Kävlinge bibliotek. Det var tydligt att åhörarna var nyfikna på genren och ville lära sig om den. De ställde många frågor, bland annat vad som är skillnaden mellan feelgood och romance. Och det är en oerhört bra fråga då gränserna där emellan är lite luddiga, framförallt feelgood med fokus på kärlek. Kort och gott redogjorde jag för vad romance är, presenterade de förlegade fördomarna och hur lite relevans de har, romance i Sverige vs USA och girl power inom genren. Jag tog upp romancerevolutionen som just nu pågår men också mina visioner om var vi befinner oss om några år. Jag hade dessutom med mig ett gäng böcker skrivna av svenska romanceförfattare. Det är något jag tycker vi romanceförfattare är bra på, att vi ständigt höjer varandra. Vi är vårt egna lilla community som står på samma sida och jobbar mot samma mål; ett romancesverige 😉

Det här med författarframträdande är definitivt något som ligger utanför min comfort zone. Jag hade föredragit att sitta hemma med min dator och jobbat på mitt nya manus men att göra dessa saker, det tror jag är viktigt för ens författarskap. För innan mitt besök kände majoriteten av publiken varken till mig eller min bok och många var osäkra på romance men efteråt visste dem. För som jag ständigt tjatar; syns du inte, finns det en risk att du försvinner i mängden. Så ett framträdande, även om det kan kännas läskigt till en början, är väl värt att testa. Det är positivt på alla plan, både för inkomsten och marknadsföringen.

Så vad drar jag då för lärdomar från mitt uppträdande?

 1. Den klassiska; kom förberedd. Jag pratade i en timmes tid men hade lärt mig allt utantill så att det inte skulle låta så krystat utan flyta på mer naturligt. Detta krävde ett enormt förarbete. Dock, ta med er stödlappar utifall man glömmer något eller får total blackout.
 2. Jag hade inte tillgång till powerpoint så istället tog jag med mig ”rekvista”. På så sätt blev det mer dynamiskt och inte bara jag som rabblade på. Rekvisita så som 15 romanceböcker 😉 Samt en gammal skrivbok från när jag var 11-12 år. Ur den läste jag upp ett litet stycke av min allra första romance. Med mig hade jag också min roll-up. Den är alltid med, även på barnkalas, i duschen, när jag handlar, tvättar, sover… bara skojar 😉 Men det känns som att den alltid är med!
 3. Ha koll på tiden. Jag hade förberett så jag kunde ta bort stycken om det blev för långt och även lägga till om det blev för kort.
 4. Träna inför folk och be om konstruktiv feedback. Som vanligt tvingade jag mannen min att hjälpa mig.
 5. Var ute i god tid. Kom till platsen minst en halvtimme innan. På så sätt kan du plocka upp dina saker i lugn och ro och har buffert om transporten blir försenad. Jag hann även prata med åhörarna och då, för min del, kändes det mycket mer avslappnat när det väl började.
 6. Det här med att tala inför en publik är en utmaning för många, likaså för mig men efteråt, wow, vilken känsla. Man gjorde det! Ge dig själv en klapp på axeln och häng inte upp dig på det negativa utan på det positiva. Du grejade det!

  Skärmavbild 2018-06-03 kl. 19.34.03.png

  Bild lånad av Kävlinge Bibliotek

Det här inlägget postades i Debut, Romance, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ett författarframträdande blir till

 1. Ping: 2018- mitt år som debutant | Debutantbloggen

 2. Härligt! Heja dig! 👏🏻👏🏻🎉

 3. annakurublogg skriver:

  Wow! Bra jobbat, beundrar alla författare som föreläser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s