Fira idag för det som komma skall

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

I måndags var jag på Emelie Novotnys releasefest för sin bok. Jag ska låta henne själv skriva om sin stora dag och allt som rör festen. Men jag måste säga att det är fantastiskt roligt att glädjas åt någon annan. Det är inte svårt att sätta sig in hur mycket känslor som snurrar en sådan kväll.

Jag har inte börjat planera min egen releasefest än, men jag vet att jag ska ha en. Jag tycker överlag att framsteg och framgångar bör firas mer. Visst kanske målet och den stora drömmen är att få hålla sin debutbok i handen, men vägen dit är lång och kämpig. Då kan det vara bra att fira delmål.

Jag fick ett råd av min frisör för över två år sedan att jag skulle fira mitt förlagskontrakt i förskott. Alltså, jag gick och väntade på manussvar från förlag och hade fått en hög med refuseringar och ett par positiva refuseringar. Förlaget Olika hade svarat att de skulle ta mitt manus vidare till nästa steg. Jag hoppades så mycket eftersom jag aldrig hade varit så nära ett ja förut. Samtidigt visste jag att besvikelsen skulle bli större än vanligt om jag till slut ändå skulle få ett nej.

Min frisör tyckte att jag mitt i den där väntan skulle skåla och fira som om jag hade fått ja till förlagskontraktet. Att jag skulle leva mig in i det och visualisera det. Inte vågade jag lämna saken åt ödet inte. Jag gick så klart raka vägen och köpte en flaska bubbel, hällde upp ett glas och skålade för mig själv till mitt förlagskontrakt som jag ännu inte hade fått. Det kändes lite konstigt det får jag väl medge, men det var ändå en skön känsla.

Så småningom fick jag ju mitt efterlängtade ja på riktigt från förlaget. Att jag firade i förväg och att jag senare fick ett ja har såklart inget samband med varandra, men rent generellt tror jag på att visualisera sina mål. Gör klart för dig i vilken riktning du ska ta dig. Om du inte ens vågar tänka tanken på det du vill uppnå tror jag att det är svårt att nå dit. Du behöver såklart inte berätta för en enda människa om dina mål.
Från att hållit min skrivardröm helt hemlig för alla i min omgivning vågar jag nu mer och mer faktiskt berätta om mina drömmar som är kopplade till skrivandet. Visst kanske det ibland kan tyckas låta som storhetsvansinne, men varför skulle inte just du eller jag kunna vara den som lyckas med just det där vi drömmer om.

Nu sitter jag ju och väntar på förlagssvar igen. Jag vågar väl inte bryta ett vinnande koncept? Jag borde fira i förskott igen va? Det är nog säkrast det.

Stora glädjestunder är alltid lite uppblandade med sorg för mig. Min mamma lever inte längre och jag har inga syskon. Jag har inga nära släktingar som kan dela glädjen med mig. Inga släktingar som kan säga att de är stolta över mig. Istället får jag dela glädjen med mina vänner som så tålmodigt stöttar mig. Och stolt, det får jag kanske försöka lära mig att vara, över mig själv.

2 reaktioner på ”Fira idag för det som komma skall

  1. Heja dig och såklart ska du fira! Tror vi lever alldeles för mycket i skuggan av jante. Bara det att du har ett så pass färdigt manus att det nu ligger och väntar och läses hos förlagen är definitivt något att fira! Alla kommer inte så långt… Så grattis till en fantastisk prestation! 🎉

  2. Pingback: Högt över alla förväntningar | Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s