Högt över alla förväntningar

IMG_2469

I måndags inträffade den, dagen som jag väntat på så länge, boksläppsdagen. En vanlig måndag för vissa, den mest efterlängtade dagen för mig. Mia skrev om målbilder här på bloggen i onsdags, och den tydligaste målbilden för mig har varit att få skåla för Vänd rätt upp tillsammans med vänner och familj. Måndagens releasefest uppfyllde alla mina målbilder flera gånger om.

Under två intensiva timmar tog jag och förlaget emot gästerna uppe på Bonnier Carlsen på Sveavägen. Vi drack bubblor och åt snittar både inne och ute på balkongen. Tillsammans blev vi nästan hundra personer. Helt ofattbart att alla var där för min skull. Familj, vänner, kollegor, stalltjejerna, bokbloggare, lärare och bibliotekarier. Dessutom är jag helt överväldigad av alla blommor och presenter. Och alla fina ord om mig, boken och det arbete som passerat.

Min förläggare berättade att det här var en stor dag för dem också. Bonnier Carlsen ger endast ut en till två debutanter per år. Jag visste ju redan detta, men kanske var det först då som det gick upp för mig vilket litet nålsöga det är som jag har passerat. Och hur enormt tacksam jag är för att ha fått förtroendet från dem att skriva den här boken.

 

 

Jag berättade om varför jag har skrivit Vänd rätt upp. För er som har följt den här bloggen under våren är det inget nytt att det alltid har handlat om hästar och böcker för mig. Att få ge ut en bok har varit min dröm nästan lika länge som jag kan minnas, därför är det känslosamt att konstatera att jag är i mål nu. Äntligen kan jag fylla det hål i litteraturen för hästälskande ungdomar och unga vuxna och visa att hästtjej är inget vi slutar att vara när vi kommit in i tonåren. Det känns stort och viktigt.

 

Min mamma höll tal. Om hur jag suttit med näsan i en bok långt innan jag kunde läsa, om alla bilsemestrar som jag läst mig igenom och pliktskyldigast tittat ut när blivit ombedd. Om att hon inte alls är förvånad över att det faktiskt blev så att jag fick ge ut min bok. Hon pratade om målmedvetenhet och beslutsamhet och förmågan att slukas upp av en annan värld. Och allt det där stämmer ju. Mamma avslutade med att berätta att det av en slump stod ett citat på omslaget till blocket som hon hade skrivit på:

Saker blir sällan som man tror,

ibland som man hoppas

men oftast som man bestämmer sig för

Och precis så var det ju. Jag hade bestämt mig. Jag skulle ge ut en bok. I vissa stunder har jag tvivlat på om det varit värt det. Jag har aldrig jobbat så hårt för något. Aldrig offrat så mycket för möjligheten att skriva. Men om det är såhär att ge ut böcker är det utan tvekan värt det Jag kan tänka mig att göra det igen och igen.

 

 

Efter festen på förlaget gick de närmsta vännerna, de som hjälpt med manusläsning och familj vidare för middag och mera bubbel. Då äntligen hann jag prata mer än bara ett par ord med varje igen. Därefter avslutade vi på Rydbergs där författare och kulturpersonligheter skrivit sina signaturer på en bjälke i taket. Jag högläste ur boken och skrev mitt namn bland de andras och satte tillslut punkt för kvällen.

IMG_3016

Idag känner jag mig så oerhört priviligerad och tacksam för att jag fick chansen och tog den. För att jag har en syster som utan tvekan åker från Norrland för att vara med på min fest, att min 98-åriga farmor orkade och ville vara med, att mina vänner och kollegor vallfärdade för att gratulera mig.

 

 

I min lägenhet trängs nu pioner i alla färger, rosor, lövkojor, riddarsporrar, gerberor, solros, stjärnflocka, krysantemum och prärieklockor, det står buketter i vartenda rum och doftar förväntningar och sommar. Lägg därtill flaskor med bubbel och fantasifulla presenter. Jag har aldrig blivit så här firad. Jag är överväldigad och blir fortfarande tårögd när jag tänker på det stöd och engagemang som jag har fått från alla håll. Till alla er som kom och till alla er som har gratulerat på distans – det är en ynnest att få ha er i mitt liv!

Tack till Bonnier Carlsen för att ni fixade den bästa festen.

Annonser

Om Emelie Novotny

Debuterar med hästboken "Vänd rätt upp" på Bonnier Carlsen i maj 2018.
Det här inlägget postades i Debut, Emelie Novotny, Författarframträdanden, Hästbok, Releasefest, signering, Ungdomslitteratur, Vänd rätt upp. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Högt över alla förväntningar

  1. Therese skriver:

    Oj vad roligt! Grattis verkligen, måste vara bästa känslan ❤

  2. Jenny Gromark Wennberg skriver:

    Superhärligt att läsa! Vilka fina vänner och familj och förlag! Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s