Gästbloggare: Mikaela Nykvist

profil.jpg

Att ge sig in på att skriva en historisk roman som debutant

Redan som barn hade jag klart för mig att när jag blir stor skall jag skriva bok. Att det skulle ta över fyrtio år att bli stor hade jag inte räknat med, om man bortser från ett par tråkiga avhandlingar då. Men bättre sent än aldrig.

Som flitig läsare har jag en favorit genre framom alla andra, den har härskat allt sedan Kulla Gulla-åren. Jag läser historisk skönlitteratur, historisk fiction eller historiska romaner; kärt barn har många namn. Jag har knappt läst en deckare under min livstid. Så vad annat kan jag göra då än skriva som jag läser? Jag älskar historia men är fruktansvärt bra på att glömma namnen och årtalen så det är lite knepigt ibland.

Nåväl, min hemstad och barndomens kvarter brann ned till grunden år 1852 så det var ju givet vad jag skulle skriva om den dag jag satte igång. Jag skulle mixa fakta från branden med en fiktiv historia i likhet med de fantastiska böcker jag alltid läser. Lätt som en plätt! Eller?

Nej, inte lätt! Jag vill hävda att om du inleder din författarkarriär och dessutom väljer historiska romaner som din genre så lägger du på dubbelt arbete (vid sidan om arbetslivet). Det är förhållandevis enkelt att skriva om vardagen i nutid. Då räcker det med att forska hur blodet sprutar när någon skär av en hals eller hur en parkeringsplats i grannstaden ser ut. När du väljer att lägga handlingen över hundrafemtio år tillbaka i tiden skall du ta reda på nästan allt. Hur de klädde sig, tvättade sig, hade de golv, hur ofta skos en häst och kan man mjölka en ko som bär på en kalv… listan kan göras oändlig.

Allt behöver inte vara korrekt och allt kommer aldrig att bli fullständigt. Men det måste vara tillräckligt bra för att lura gemene man till att tro att det är rätt i alla fall. Det måste vara trovärdigt helt enkelt. Det kan säkert finnas någon duktigt professor någonstans som skulle genomskåda mina skriverier om båtar på 1850-talet på ett ögonblick… men kanske hen inte läser just min roman.

En historisk roman ställer även krav på testläsare och lektörer. Min lektör påpekade att karaktärerna i min första bok tvättade sig för ofta och att jag kallade en fyrtioåring för en man med många år kvar att leva (vilket de inte hade då). Dessa insikter är guld värda, men inte någon självklarhet att en lektör uppmärksammar.

Så om du planerar att skriva en historisk roman, räkna med att det tar längre tid än en bok i nutid – om du inte är en historiker ut i fingerspetsarna som kan det du skriver om som rinnande vatten.

Men efter ett par års skrivarbete, ett antal refuseringar och en stor egen arbetsinsats tillsammans med lektör, korrekturläsare, layoutare och Books on Demand så blev det en bok. ”Rök i fjärran” del 1 i Runsorserien utkom på mitt eget förlag ”Runsorina Books” i oktober 2017. Mottagandet har varit strålande och jag får vara riktigt nöjd. Men så har jag jobbat hårt med marknadsföringen också. Det räcker inte med en bra bok som ligger i en låda – då är enbart halva arbetet gjort. Men några pengar över blir det förstås inte, i synnerhet som skattmasen är oerhört snål på alla små sidoinkomster.

Del två är snart klar för lektörsgranskning. Nu är pressen större. Läsarna frågar efter den eftersom jag har lovat dem boken. Första boken fick beröm, den andra FÅR INTE bli sämre (men hur slår man det att en hel stad brinner ner?) Jag vet vilket arbete det är att marknadsföra. Tidspressen är enorm, den borde ut före jul… stora förlag har allt klart vid den här tiden på året – det har inte jag, inte ens i närheten. Kan hända det blir först på våren. Men det är illa eftersom en liten författare borde dra nytta av försäljningen inför jul, som med ettan.

Men det är roligt att skriva – men det är svårt att hitta tid och ro. Svårare än med första boken eftersom jag nu har både förvärvsarbetet, försäljningen av ettan och livet stannar ju inte för att man sysslar med böcker.

rok-i-fjarran_parm_mockup.jpg

Om författaren: Jag är den historieintresserade informationsvetaren och dokumentationschefen som både läser och skriver vid varje givet tillfället. Det är svårt när dessa två intressen till och med tävlar mot varandra. Men jag anser att man inte kan skriva utan att läsa, böckerna är bränslet för BOKEN.
Ni hittar mig här: www.runsorina.com på Instagram https://www.instagram.com/runsorina/ Facebook: https://www.facebook.com/runsorina/

Om boken: Rök i fjärran är en historisk roman, den inleds med att staden i Wasa, i Finland brinner ner till grunden år 1852. Läsaren bjuds sedan att följa med några karaktärers kamp med att bygga upp livet tillbaka, deras kärlek, sorg och glädje. Boken är del ett i en planerad serie om (minst) tre böcker, kallad Runsorserien. Länk till boken: https://www.adlibris.com/se/bok/rok-i-fjarran-9789526881904

Annonser
Det här inlägget postades i Debut och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s