Behind the scenes – Sunt förnuft, vilt hjärta

Det finns mycket som händer innan en bok är färdig och tryckt och jag tänkte i veckans inlägg bjuda på några ”behind the scenes”-detaljer om Sunt förnuft, vilt hjärta.

IMG_0724

 • Jag började faktiskt skriva boken efter att jag gick in i väggen 2014/2015. Då använde jag skrivandet som en form av terapi med mål att återhämta mig. Jag fortsatte sedan skriva under föräldraledigheten.
 • Skriva böcker när man är föräldraledig och sjukskriven, det låter kanske imponerande men kvalitén blir sådär. Efter att anlitat en lektör som gick igenom manuset skrotade jag 90 % av boken och skrev nytt.
 • Innan jag börjar skriva gör jag alltid en spellista som passar handlingen och känslan i manuset. När jag skrev Sunt förnuft, vilt hjärta blev det en hel del James Bay, Kings of Leon, One direction och Ed Sheeran.
 • Jag brukar också inledningsvis hitta bilder på mina huvudkaraktärer. Jag har en bild av de i huvudet men gillar att matcha dem med skådisar, modeller eller artister. Jag tycker det blir lättare att visualisera när jag skriver. Karaktärerna behöver inte se ut exakt så men det ger en bra utgångspunkt. Till James hittade jag inte någon som passade 100% men här är mina inspirationsbilder för James och Ella:

  EllaJames

  Som jag skrev i mitt inlägg förra veckan om skrivprocess börjar jag alltid med att svara på flera frågor om mina karaktärer. Här kan ni även se några av dessa.

 • Majoriteten av researchen till den här boken gjorde jag omedvetet innan jag började skriva den. Jag arbetade ett tag i Fosie som fältare och fick där igenom en känsla för området. Genom att jag är socionom har jag kunskap om socioekonomiska utsatta områden och hur det påverkar ungdomar. Sommaren 2014 var jag även på en konsert med One Direction, det var därigenom jag fick första idén om vad jag ville skriva om. Efter det såg jag flera dokumentärer om bandet för att få en bättre inblick i hur det var att leva i spotlighten.
 • Från första början var Ella von Beijer osäker, ständigt rädd och i en beroende ställning. Jag valde att skriva om hela hennes karaktär. Jag föredrar att skriva kvinnor med girl power. Världen behöver mer av det.
 • Anledningen till att jag valt Kåsehuvud och Ales stenar som en viktig plats i boken är för att det betyder oerhört mycket för mig. Jag åker ofta dit och när jag står på toppen finner jag ett lugn i mig som jag inte hittar någon annanstans. Det lugnet vill jag även ge mina karaktärer. En annan anledning är för att jag känner till platsen väl. Min man är uppväxt i Kabusa och hans bästa vän och vår sons gudfar är uppväxt i Kåseberga. Så vi är ofta där nere och njuter av den otroliga miljön. Om ni inte har varit i Kåseberga eller däromkring rekommenderar jag det varmt! Alldeles magiskt. Jag kan även hinta om att Kåsehuvud har en roll i mitt nya manus.
IMG_5030.jpg

Bild tagen på toppen av Kåsehuvud

Om det är något ni undrar över när det gäller Sunt förnuft, vilt hjärta, som varför jag har gjort si eller så, får ni gärna ställa frågor i kommentarsfältet.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Behind the scenes – Sunt förnuft, vilt hjärta

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Spännande att höra hur du fick inspiration från ditt tidigare yrkesliv. Eftersom jag skriver historiskt söker jag oftast mina inspirationsbilder inom konsten, bland annat sekelskiftesmåleri som skagenmålarna. Eller omslagsillustrationer till historisk romance.

  • Veronica Almer skriver:

   Så härligt att du hittar inspiration i konsten och det finns verkligen flera fina omslag till historisk romance!

 2. Svante Hoogland skriver:

  Intressanta och inspirerande tips. Gillar särskilt illustreringen av karaktärerna, som du skriver om och ger exempel på. Själv brukar jag gärna göra en liten teckning på fri hand av någon karaktär.

  • Veronica Almer skriver:

   Så spännande med att du ritar dina karaktärer, önskar att jag var så duktig, då hade man verkligen fått en exakt bild av personerna i boken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s