Att skriva noveller för veckotidningar

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Jag har skrivit om noveller här tidigare. Att skriva noveller tror jag antingen lockar och skrämmer. Många är rädda för det korta formatet, men också kanske för att en inte vet vad en ska göra med en färdig novell. Att skriva en hel novellsamling är nog inte helt lätt. Då kanske en bör hålla sig till ett visst tema och att skriva en hel drös med noveller på ett visst tema tycker i alla fall jag låter svårt. Sedan kan en som jag få medverka i en novellantologi med en rad andra författare. Det kan verkligen rekommenderas.

Ytterligare ett alternativ kan vara att skriva noveller för veckotidningar. Jag har fått en novell publicerad i tidningen Allas. Det finns några veckotidningar till som köper in noveller som Allers, Året Runt, Hemmets Veckotidning och Hemmets Journal. Det är inget en gör för att tjäna några stora pengar. Det de betalar går inte alls att jämföra med de rekommendationer som Författarförbundet ger. Långt ifrån. Men det är ju väldigt roligt att få något publicerat och din text når ut till många läsare i hela landet. Veckotidningar finns ju att köpa i väldigt många affärer, så det är lätt för vem som helst att gå och köpa tidningen och läsa. En extra kul grej är att en illustratör gör en illustration till din text också. Själv kontaktade jag efteråt illustratören som gjorde illustrationen till min novell och köpte illustrationen samt fick den signerad. Nu sitter den inramad på väggen hemma i mitt vardagsrum.

Här kommer mina tips till dig som vill skriva noveller för veckotidningar:

 • Anpassa berättelsen till målgruppen som är kvinnor över 40 år som oftast bor på landsbygden eller på en mindre ort. Jag tror att det är bra att kanske inte förlägga handlingen till en alltför flashig storstadsmiljö. Igenkänning för läsaren är bra.
 • Håll dig till vardagsrealism som ska underhålla. Fantasy och science fiction går inte hem
 • Undvik att skriva om död, våld eller detaljerade sexscener. Du ska bjuda på något trevligt eller spännande och kanske något som får läsaren att drömma sig bort och må bra
 • Temanoveller kopplade till årstid eller högtider är bra. Jul, påsk, midsommar, nyårsafton. Tänk på att skicka in novellen i god tid innan (kanske ett halvår innan) den aktuella högtiden.
 • Köp ett par veckotidningar och läs novellerna så får du ett ganska bra hum om vad tidningarna vill ha för typ av noveller
 • Precis som hos förlagen får du vara beredd på att det kan ta lång tid att få svar
 • Vissa veckotidningar önskar bara noveller med en viss längd och ett visst antal tecken. Kika på deras hemsidor eller kontakta den fiktionsansvariga på redaktionen för att få mer information.

  21505_10153894441774468_1527006578159299312_n

  Min novell ”Glöden” som jag sålde till tidningen Allas för några år sedan.

Det här inlägget postades i Debut, Mia Kim och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Att skriva noveller för veckotidningar

 1. Linn Nystrom skriver:

  Hej!
  Jag har skrivit en berättelse om mig själv.
  ”Skilsmässa i pandemi. Mitt ex fick 15 miljoner och jag fick inte ett öre fast vi kämpade för allt tillsammans ”
  Vad är det mailadress ska jag skicka? I novellen ingenting var påhittade utan allt var faktorn och finns det källa från jurist firma också.
  Mvh
  Linn Nyström

 2. Kajsa skriver:

  Mycket intressant blogginlägg. Jag skriver noveller och har undrat om jag kan skicka in en novell till någon tidning. Jag bloggar också på WordPress. Min blogg heter: Skrivmolnet.wordpress.com 😊

  • Mia Kim skriver:

   Tack Kajsa, vad roligt att du tycker det! Jag tycker absolut att du ska prova att skicka in dina noveller. Du har allt att vinna!
   Lycka till!

   Vilken trevlig blogg du har och vad många talanger du har!

 3. För mig är det skön omväxling att skriva noveller, helt olikt det jag skriver annars. Har sålt ett par men ingen av dem har publicerats ännu …

  • Mia Kim skriver:

   Grattis, vad roligt! Då har du något att se fram emot när du ser dem i tidningen! Kul att du också varvar barn- och ungdomsboksskrivandet med att skriva noveller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s