Läser du böcker?

HelenaHedlund20171207013

Foto: Kicki Nilsson

Jag var på snabbvisit i Stockholm härom dagen, och när jag stod på centralen och väntade på tåget hem så dök hon plötsligt upp.

– Läser du böcker?

En ivrig kvinna i rosa kläder med en bok i varje hand. Först trodde jag att det handlade om ett religiöst budskap, ett telefonabonnemang eller möjligtvis knark, men nej, det gällde böcker. Bra sommarläsning, som hon vänligt sa. Hon började referera handlingen i de bägge böckerna – en historisk roman och en samtidsskildring – och undrade om jag ville köpa dem till ett förmånligt pris. Det ville jag inte, men jag blev ändå lite glad. Jag behövde just den frågan.

Läser jag böcker? Ja, det gör jag. Varje dag (eller varannan dag om jag ska vara ärlig, jag och maken har rutiner …) läser jag tre böcker för mina barn – en bilderbok, en längre bilderbok och något eller några kapitel ur en kapitelbok. Det är en viktig och mysig kvällsrutin som bara ruckas på vid extremt sena kvällar. Vissa bilderböcker kan vi nästan utantill och vissa kapitelböcker är för mig att återuppleva min egen barndom, och genom att jag nyupptäcker böckerna tillsammans med barnen så får vi fler gemensamma referrenser. Det är roligt! Men roligast är nästan att upptäcka samtidslitteraturen och hitta nya gemensamma favoritförfattare.

Läser jag vuxenböcker då? Ja det gör jag. Periodvis. Vissa perioder läser jag inga vuxenböcker alls. Jag hinner inte. Orkar inte. Hittar inte in i rutinerna. Med de jobb jag har – skådespelare med manus att läsa in och nu även författare med egna texter i olika stadier som kräver läsning, läsning och åter läsning – så kan just läsa romaner vara det jag känner minst för innan läggdags. Jag sluter ögonen och somnar. Helst läser jag på dagtid. När jag är ledig. Jag gillar att ha en pågående bok inom räckhåll att kunna läsa i lite då och då, medan potatisen kokar, mellan lunch och disk eller när alla barnen plötsligt hoppar studsmatta och gården andas harmoni. Jag börjar komma in i en läsperiod nu, som ofta på sommaren. Och när jag väl är inne i en romanvärld så har jag svårt att förstå att jag inte oftare väljer läsandet framför annat. Ja jag slås ofta av hur märkligt jag fungerar – trots att jag dagligen arbetar med konst, kultur och litteratur så är det som att jag gång på gång blir förvånad över hur bra jag mår av att konsumera densamma. Alltför ofta väljer jag att snurra runt på sociala medier istället för att se en bra film eller läsa en bok, trots att jag vet att en riktigt bra kulturupplevelse kan fylla mig med energi och meningsfulla tankar i flera dagar.

Men åter till kvinnan på tågstationen. Jag vet inte om det är för att jag nyligen har klivit in i bokbranchen, men plötsligt tycker jag att nästan allting handlar om böcker! Självklart känns det så delvis för att jag har börjat följa fler boksidor på exempelvis facebook – plötsligt är hela mitt flöde fyllt med människor vars högsta passion är att läsa och skriva. Boknörderi har blivit min nya sociala norm att förhålla mig till. Men jag tänker också på bokens ställning rent allmänt idag. Jag vet inte alls om jag har rätt, men min känsla är att det för några år sedan talades mycket om att boken var hotad. Att telefonerna hade tagit över. Men kanske håller bokens ställning på att växa sig starkare igen? Det pratas ju mycket om att ljudboken kommer starkt, och det är ju inte samma sak som att läsandet är hotat, tvärt om. Intresset för böcker växer, formerna blir bara fler. Och det poppar upp mängder med nya mindre förlag som blir bombarderade av mängder av människor som skriver. Och att ett av dessa förlag väljer att marknadsföra sig i vimlet på centralstationen, sida vid sida med de som säljer telefoner, tycker jag vittnar om en tro på boken som konkurrenskraft. Och även om de inte får sålt ett enda exemplar så kanske frågan: Läser du böcker? kan få någon att tänka: Nej, just det! Varför har jag glömt bort det?

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s