Gästbloggare: Magnus Carlsson

Magnus CarlssonQueer skönlitteratur som speglar dig och mig

Detta är en roman sprungen ur en tanke att berätta om unga män i trettioårsåldern i gaysamhället som är som du och jag. Det är ingen komma-ut-historia och ingen av dem har någon livshotande sjukdom.

Så är början på Författarens tack i min debutroman ”Under broarna” som handlar om tre unga män i Stockholms gayvärld. Det kan tyckas hårt och att jag försöker förminska den HBTQ-litteratur som finns. Det har skrivits väldigt bra böcker för de som vill läsa om gaypersoner. Inte minst Jonas Gardells trilogi ”Torka aldrig tårar” som fiktionärt blickar tillbaka på hur det var att vara man och homosexuell i 80-talets Sverige. Det finns också en del komma-ut-historier men vad finns däremellan? När jag kom ut plöjde jag det mesta av den queera skönlitteraturen men oftast var de homosexuella roliga biroller där klyschorna staplades på varandra.

Det gjorde att jag ville skildra homosexuella män som vilka som helst. Karaktärer som är av kött och blod, som känner de känslor som både du och jag gör när vi är kära, ni vi känner oss svikna och när kriser dyker upp i våra liv. ”Under broarna” är inte fri från klyschor, det vore urbota dumt att säga. Det är så lätt att leva i det fack som människor tycker att man ska leva i. Därför festar mina karaktärer ganska mycket, de lever i en kändistät extrovert värld och bor i Stockholms innerstad. För jag ville skildra de människor som lever det livet, de som drömmer om det eller de som har lämnat det.

Jag bestämde mig snabbt för att ”Under broarna” skulle handla om tre unga män i trettioårsåldern, något äldre än jag själv var när jag började skriva. När boken väl var klar var jag jämnårig med dem. Huvudpersonen Jonas arbetar som artist, har precis blivit lämnat av sin sambo sedan många år men han har sina vänner Niklas och Marcus och tillsammans är de ”De tre musketörerna”. De har följt varandra genom livet och har olika bakgrund.

Jag började skriva planlöst, på lust. Jag hade nämligen några år tidigare påbörjat en ungdomsroman men på grund av att tekniken strulade blev den aldrig klar. Jag flyttade med den historiens huvudperson, Marcus, till den nya boken och bestämde att han fick vara en bikaraktär. Efter två och ett halvt år kom en vän med i projektet och han blev min redaktör och skrivandet tog fart på allvar. Det krävdes deadlines för att boken skulle bli klar. Efter ett halvår blev det första utkastet klart men sedan återstod det stora arbetet med att redigera.

Det tog tid. Vi kom fram till att boken skulle utspela sig under en begränsad? tid, det blev mellan maj 2013 och april 2014. Då kunde läsarna nämligen känna igen sig i samhällsskildringar, tidshändelser, byggnader och platser som förändras. Det medförde att jag fick skriva om historien. Jag gjorde research om hur vädret var vissa dagar, vad som skedde i samhället och annat som kunde vara av betydelse. I december 2016 hade jag den tryckta boken i min hand. En bok som vi hade gett ut på eget förlag, Njewd Publishing, och som hade tagit sex år att skriva. Jag hade under dessa år levt med mina karaktärer, tänkt på hur de agerat i olika situationer och målat upp deras utseenden framför mig.

Att skriva en bok är inte lätt, det vet många med mig, men jag hade ett starkt behov av att utmana normativiteten, även om det blev i ett underhållande och fiktivt format. För om ingen har gjort det får man göra det själv. Och jag kommer göra om det. Det finns nämligen två karaktärer till som har sina historier att berätta.

Om författaren: Jag är en skåning som har bott i Stockholm i över tio år. Till vardags marknadsförare, skådespelare, showproducent och podcastare. Kanske känner man igen mig från SVT’s realityserie Gift vid första ögonkastet i våras, där jag var en av deltagarna.

UB_FRAMSIDA

Om Under broarna:

Jonas Grindö har allt han drömde om som barn. En stadigt uppåtgående artistkarriär, en lägenhet i stan och en fantastisk sambo. Peter och han har varit ett par i åtta år och Jonas kan inte föreställa sig att leva med någon annan. Allt hade kunnat fortsätta att vara perfekt om inte Peter en kväll kommit hem och raserat allt. Plötsligt står Jonas vid avgrundens rand och vet inte vilka beslut han måste ta. Livet fortsätter runt omkring men han anar inget om vad som pågår i bakgrunden.

Under broarna är en historia om relationer som utspelar sig i ett samtida Stockholm i början av 2010-talet. Den beskriver hur passionerad kärlek kan uppstå men även hur stark vänskap kan raseras.

SparaSpara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s