Det blir inte som jag har tänkt mig

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

För sex år sedan gick jag och spådde mig. Jag tror på sådant, men ändå inte. Jag tror på att man skapar sina egna öden, att det finns vägar att gå och det är upp till var och en att själv bestämma vilken. Men då för sex år sedan när min dröm dränktes i refuseringsbrev kände jag mig desperat och bestämde mig för att leta svar i det okända. Jag har för mig att jag just då jobbade med min första romance Blått blod, rött hjärta (den som för övrigt är ute hos förlagen nu). Jag tryckte tummarna hårt in i mina handflator och frågade sierskan, som sade sig ha kontakt med min sedan länge bortgångna morfar, huruvida jag skulle få min bok utgiven. Då ska min morfar ha sagt följande: Ja, men det blir inte som jag har tänkt mig.

Den frasen har följt med mig sedan dess. Jag har funderat många gånger över vad min morfar menade med just det. Vadå, inte blir som jag har tänkt mig? Såklart det måste bli, jag ska få det där telefonsamtalet från förlaget och sedan ska livet aldrig bli sig likt igen. När jag fortsatte att få refuseringsbrev började jag funderar mer på det. Jag vet inte om vi som skriver är nojiga på det sättet, lite skrockfulla precis som idrottare, jag är det i alla fall. Stämningen i hemmet måste vara rätt, likaså min sinnesstämning annars kan jag inte maila iväg ett manus till förlagen. Det kan definitivt inte ske på en otursdag, ni vet en sådan dag där allt går fel. Så, ja skrockfull och nojig är jag definitivt. Jag tror det var det som också gjorde att jag tänkte så mycket på det sierskan påstod att min morfar sa.

Så alternativ, vad finns det för alternativ som jag inte har tänkt på? Den frågan gjorde att jag sökte mig till Harlequins författartävling 2014. Tänk om det var så jag skulle lyckas? Det gick visserligen bra i den tävlingen men inte hela vägen. Andra sätt? Jag läste om egenutgivning men jag behövde så mycket pengar för att genomföra det och när skulle jag ha tiden? Överarbetad och sönderstressad på jobbet, ingen bra kombination för att satsa på egenutgivning. Nej… Jag förstod inte alls vad min morfar syftade på. Precis innan min dotter föddes skickade jag iväg mitt manus Sunt förnuft, vilt hjärta och det var då jag fick svar från Visto förlag. Jag hade inte alls förstått innan att det var ett hybridförlag utan tänkte mig att det var traditionell utgivning. Sedan läste jag på om det och som jag har nämnt tidigare blev jag både nervös och exalterad av det jag läste. Jag meddelade Visto att jag behövde tänka på det, jag var självklart glad över deras intresse men det fanns samtidigt en tanke som gnagde på min lycka som jag inte riktigt kunde sätta fingret på. En kväll sa jag till man, jag vet inte om det här är den vägen jag vill ta. Jag hade den här drömmen om samtalet från förlaget och hur jag svimmar med mobilen i handen. Ett avtal med ett hybridförlag, det blir ju inte alls som jag har tänkt mig. Där och då stannade jag upp.

Jag var två år när min morfar dog men jag har ändå under hela mitt liv känt som om jag har haft honom med mig i motgångar och i lycka. Det är en värme i bröstet jag gärna söker trygghet i. Det lugnet tog den kvällen tag i min oro och jag förstod precis vad jag behövde göra.

IMG_1309.jpg

 

Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det blir inte som jag har tänkt mig

  1. Ping: Vad har hänt sedan sist? Förra årets debutantbloggare Veronica Almer berättar. – Suzie Weathers

  2. Vilken spännande anekdot! Det blir oftast bra ändå, även om det inte blir som man tänkt sig 🙂

  3. kuggekugge skriver:

    Sån igenkänning på detta. Det blir nästan aldrig som en tänkt sig, ofta blir det mycket bättre – tycker jag iaf! Hade det inte varit för alla refuseringar så hade nog min debut varit mycket sämre och jag en helt annorlunda skribent. Klyschigt men sant: vi växer och lär oss av våra motgångar. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s