Lördagsenkät: Hur får du tid till skrivandet?

Ofta lyfts det ett varningens finger till familjer inför storhelger, det är något med traditioner som gör att vi lätt hamnar i gamla mönster och könsroller. I år består debutantbloggen av fem kvinnor med barn och vi får ofta frågor som handlar om hur vi får tid till skrivandet. Därför vill vi dela med oss av hur just vi gör för att få både vardag, storhelger och skrivande att gå ihop.

01_jennygromarkwennberg_foto_henrikberglund_mini

Foto: Henrik Berglund

Jenny: Å ena sidan får jag inte alls ihop det. Gissa vem som satt och skrev, senast både på juldagen och nyårsdagen? Jo, jag. För jag ville hinna till deadline. Å andra sidan får jag ihop det ganska bra, eller har åtminstone fått ihop det under 2 år. Jag har studerat till manusförfattare och kunnat ägna mig åt skrivande på heltid. Men det är klart. Våren har varit hektisk. Med jobb, skola och en bok som ska bli klar.

Jag skriver nästan alltid även på lördagar mellan barnens aktiviteter. Utan att leva jämställt med en partner som stöttar hade det inte gått. Vi jobbar mycket båda två. Men vi bor ett stenkast från förskola och skola, det hjälper till. Det vi drar in på är städning, matlagning (hej pasta!) socialt umgänge, träning, resor och helgaktiviteter. Under senaste året har jag skrivit ljudboksserien Kämpa tjejer! som just tar avstamp i att vi ska ta hand om oss själva, det är status att träna och må bra, och att vi samtidigt jobbar ihjäl oss. Utmattning ökar bland kvinnor, särskilt de unga. Jag vet hur viktigt det är med återhämtning, att inte jobba jämt. (Och hur viktigt det är att träna för att må bra.) Ändå är jag en som jobbar satan och har gjort det hela mitt yrkesverksamma liv. Men. Jag tar semester nästa vecka. Jag kommer skriva på bloggen, men inte en rad utöver det. Och så ska jag lära mig att spela tennis!

 

 

HelenaHedlund20171207013 kopia

Foto: Kicki Nilsson

Helena: Just under storhelger skriver jag inte alls. De flesta högtider har med åren kommit att centreras till vårt lilla torp vilket innebär mycket matlagning och fix, även om vi är två om det praktiska. Just på midsomrar har maken och jag dessutom ansvar för hela byns dans runt stången, så en körigare dag än midsommarafton finns nog inte på hela året!

Annars skriver jag främst på kvällarna nu på sommaren. Det fungerar bra för mig. Mellan klockan åtta-nio och midnatt sitter jag framför datorn i stort sett varje kväll, och det jag prioriterar bort är TV-tittande, utekvällar och typ parmiddagar. Inte heller maken brukar slötitta på underhållnings-TV vilket gör att vi kan sitta i samma rum och jobba/umgås utan att störa varann. Det är trevligt. Innan sommarlovet började så hade jag en period med lyxigt heltidsskrivande och då hade jag tydliga tider att förhålla mig till, medan barnen var i skolan. Nu på sommarlovet har jag dock svårt att sitta framför datorn hela dagarna, när barnen är lediga. Dels för koncentationens skull, och dels för att jag tycker att skärmar tenderar att dominera deras liv ändå och jag vill inte förstärka den normen genom att ständigt själv vara onåbar framför datorn. Jag gör hellre praktiska saker på dagarna, hjärnan arbetar ju ändå hela tiden om jag är inne i ett skrivprojekt, och då och då kan jag skriva ner något på en lapp och slänga in den i laptopen för att sedan på kvällen väva in meningen i den pågående texten.

Har jag däremot en nära förestående deadline så kan jag förstås dra mig undan. Stänga en dörr eller, ännu hellre, åka iväg. Jag har skrivit mycket på caféer i stan eller på bibliotek, men min favvoplats och ett hett tips för skrivande småbarnsföräldrar är värmestugor. Jag vet inte om det bara är min kommun (Örebro) som har sådana, men det är öppna kommunala stugor av olika slag – små torp eller moderna glasbyggen – som ligger i anslutning till naturreservat eller fritidsanläggningar. Det finns uppvärmning (kamin + ved), toalett, el, och ofta är du alldeles ensam. Jag har haft fantastiska skrivardagar i värmestugor!

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webb

Foto: Stefan Tell

Emelie: Jag är en trött människa och kan omöjligt skriva efter kl tio på kvällarna och jag behöver många timmars sömn för att  kunna producera något med kvalitet. Därför är jag tvungen att skriva på dagtid eller tidig kväll. Det senaste året har i princip varje helg och nästan varje semesterdag gått åt till skrivande. Det är möjligt för att vi är två vuxna som delar ansvaret emellan oss. Jag vet inte hur många barnkalas min partner har gått på när jag har skrivit, hur många besök på museum, lekparker och simhallar som det blivit för att jag ska kunna sitta hemma i lugn och ro och skriva.

Att välja att skriva handlar om att välja bort annat. Jag varken tränar eller städar och lagar bara mat när jag absolut måste. Handla mat har jag nog inte gjort regelbundet på flera år, allt det där tar min partner ansvar för, och i perioder är det stökigt hemma hos oss. Jag rider en gång i veckan, men det är den enda kvällen i veckan som jag är uppbokad. Att umgås med vänner och familj är alltid nedprioriterat. Och det är ofta jag som är hemma när resten av familjen åker på festligheter.

Förr jobbade jag lite och ofokuserat hela tiden. Nu är jag tydligare både mot mig själv och mot barnet när jag skriver så skriver jag och då är jag helt otillgänglig, när jag inte skriver är jag tillgänglig. Då finns det tid till båda.

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Veronica: Det här med att ha tid för att skriva har under de tio åren jag kämpat med min författardröm aldrig funnits. Jag har alltid tagit mig tid genom att offra något annat, umgänge, utflykter, vila och det gäller alla dagar, vardagar och helg. Det är till exempel midsommar när jag skriver det här svaret till lördagsenkäten, bara en timme tills gästerna kommer. Skynda, skynda – hör jag Gunde ropa 😉

Oftast skriver jag när min man är ledig och då blir det automatiskt helger och högtider. Nu sitter jag inte med datorn när tomten kommer knackande på dörren men jag gör det definitivt på nyårsdagen, eller på nyårsafton innan vi ska iväg. Kvällstid fungerar jag inte på, inte tidiga morgnar heller då min nattsömn inte är den bästa med två småbarn. Men. Hör och häpna. I höst kommer jag äntligen få känna på hur det är att jobba med skrivandet på 60 %. Jag snackar ostörd skrivtid där både barnen är på dagis och det innebär dessutom lediga helger där jag kan umgås med familjen istället. Underbart.

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Under storhelger känner jag inga krav att jag måste skriva. Den tiden ägnar jag oavkortat åt familj och vänner. På vardagar däremot prioriterar jag att skriva. Kvällarna vigs helt åt träning och åt att skriva. Så fort barnen går och lägger sig bänkar jag mig framför datorn och skriver. De kvällar jag tränar gör jag det först och sedan sätter jag mig och skriver. Hur många timmars effektiv skrivtid det blir varierar beroende på vad jag gör, men det viktigaste är att jag jobbar med skrivandet varje kväll. På helgerna känner jag inte samma krav att skriva, men försöker skriva lite varje kväll då också. Jag brukar även försöka åka bort en helg då och då och bo på hotell och ägna en hel helg åt skrivandet. I sommar när jag är ledig 5 veckor med familjen kommer jag att åka till mitt jobb då och då och sätta mig och skriva ifred i några timmar. Jag kommer även försöka åka bort själv ett par dagar under sommaren och ägna mig heltid åt skrivandet.

SparaSpara

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, lördagsenkät, Skrivprocessen, skrivtips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s