Semester och skrivande – går det att få ihop?

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Semestern hägrar nu och det här med att få skrivtid är ju svårt i vanliga fall när vardagen ska gå ihop med jobb, familj, träning och allt annat som pågår i ens liv. Att ha semester när en har barn är inte detsamma som semestrar brukade vara innan barnen kom till världen. Då innebar semester oceaner av tid och möjlighet till vila, rekreation och allt annat en ville göra. En rådde helt enkelt över sin egen tid.

Personligen tycker jag det är svårare att hitta skrivtid under semestern än annars. Dels beror det på att det ofta blir så att barnen är uppe längre om kvällarna på loven. Det resulterar i att min skrivtid på kvällarna krymper. Och det är ju på kvällarna jag främst skriver. Sedan tror jag att det beror på att det är svårare att prioritera skrivandet, att faktiskt ta sig tiden, för det innebär att jag måste ta mig bort från familjen och då känns det inte alltid bra för samvetet.

Men för mitt välmåendes skull är det bra om jag får dessa pauser. Inte bara för att skriva, utan också bara att få vara ifred med mina tankar och få lite tysthet. Med fem personer i familjen är det svårt att få tid att bara vara. Jag har väldigt stort behov av att vara ifred. Det bästa som finns är att vara få vara ensam hemma och bara vara. Det är också då som fantasin kan få fritt spelrum.

Så hur löser jag detta med ett få skrivtid på semestern?

Dels kommer jag i möjligaste mån att försöka skriva lite varje kväll, precis som nu, förutom när vi är bortresta eller har andra aktiviteter på kvällarna.

I övrigt är planen att faktiskt åka till jobbet ett par gånger under semestern och sätta mig där och skriva. Jag jobbar på kontor och det kommer förmodligen inte vara en enda kotte där i slutet av juli, så jag tror att jag ska kunna hitta gott om tid att skriva utan att bli störd med jobbgrejer när jag är där.

Jag kommer även att ta in på hotell, antingen i Stockholm där jag bor, eller så tar jag en tur till en närliggande stad och får ett miljöombyte på köpet. Där jag kan sedan intensivskriva under en dag eller två.

En kompis  ska vara kattvakt i en villa i sommar och har erbjudit mig att komma dit och skriva och sova över ett par nätter, så den chansen tänkte jag ta tillvara på.
Utöver det uppstår det säkert små luckor här och där som kan fyllas med skrivande. Det gäller att ta tillvara på de små gyllene tillfällena när de dyker upp. Som till exempel när sambon går till lekparken med barnen och jag får en stund för mig själv hemma.

Förra sommaren lyckades jag skriva 1000 ord per dag. I år tänker jag inte sätta upp något sådant mål för mig själv, utan mer försöka hålla igång skrivandet under hela semestern.

Det viktigaste tror jag är att ha någon slags plan för skrivandet under semestern. Inte nödvändigtvis med antal ord eller tecken, men att fundera igenom hur skrivandet ska få en plats bland alla andra sommarnöjen.

Hur gör du med skrivandet under sommaren?  Har du en plan?

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s