Halvtidskontroll

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Min bok Sunt förnuft, vilt hjärta släpptes precis i början av året och jag har därför hunnit vara debutant nu i ett halvår. Det har varit sex månader av blandade känslor. Jag har varit inne på det i tidigare inlägg, om att när jag kämpade för min dröm var jag så fokuserad på att få ut min bok att jag inte riktigt tänkte på ”därefter”. Dessa sex månader har inneburit en brant inlärningskurva som kanske även ni skulle vilja ta del av. Lära er av mina felsteg 😉 Och sedan är jag ju svag för punkter, så vi kör ännu en punktlista.

 • Det är svårt att sälja böcker. Ännu svårare när man är föräldraledig. Det är inte lätt utan man får jobba otroligt hårt. Det mer du kan om branschen och marknadsföring, desto bättre. Det är signeringar, åka runt till butiker och sälja in sin bok. Det gäller att tänka outside-the-box, vad det nu är?!
 • När boken har släppts uppstår ett vakuum. Vad händer nu? Den frågan är upp till var och en. Jag personligen vill gärna någon gång i framtiden kunna tjäna lite på mina böcker. Ja, men då måste man veta vad nästa bok ska handla om och börja skriva på den, direkt. En bok per år är väl vad man måste leverera för att kunna leva på sitt skrivande.
 • Det tar oss till nästa punkt, bara för att du har skrivit en bok är det inte garanterat att du får nästa bok publicerad. Jag har hört så många skräckhistorier och själv upplevt några den här våren. Det är förlag som är intresserad men drar tillbaka sitt intresse och sedan står man där. Jaha, nu då? Det är aldrig ett ”ja” förrän du har skrivit under kontraktet, kom ihåg det!
 • Låt oss snacka pengar. Inom traditionell utgivning får du ett förskott, det blir ganska lite efter skatt. Inte alls i motsvarighet till den tid du har lagt ner på ditt manus. När man som jag har gett ut genom hybridförlag måste du sälja en del först innan du går på plus men fördelen är att du får majoriteten av vinsten direkt. Om du jobbar hårt som jag tog upp i punkt 1 kommer du ganska snabbt gå på plus. Om du säljer 1000 böcker kommer du tjäna betydligt mer än det förskottet du får hos ett traditionellt förlag.
 • Den slutliga och allra viktigaste punkten som jag har kämpat mest med, och det tog i princip sex månader för mig att förstå det, stå inte still! Vänta inte på förlag. Ägna inte all tid på att sälja. Utan fortsätt att skriva. För varje bok du skriver blir du bättre och med varje bok hittar du nya läsare, du bygger upp en läsarskrets. Så fastna inte vid en bok. Lägg inte alla ägg i den korgen. Utan se framåt. Vad vill du med ditt författarskap? Din första bok blir troligen inte en storsäljare, det kan dröja till den 4:e eller 7:e. Så skriv, skriv och skriv.
IMG_5582.jpg

Kaos i hallen efter att jag hade burit in 1000 böcker. 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Halvtidskontroll

 1. Linn Åslund skriver:

  Måste bara berömma dig för ännu ett intressant och inspirerande inlägg! Du skriver så bra om allt runtomkring författande, och även om jag är utgiven på traditionellt vis på stort förlag (Rabén & Sjögren) känner jag igen mycket! Lycka till med framtida projekt och ha en skön sommar! //Linn

 2. Intressant! Du har lärt dig nästan exakt samma saker som jag 😉 Men mycket av det där måste man uppleva själv för att lära, tror jag. Om någon hade sagt det där till mig innan debuten, hade det nog inte gått in. Man tänker alltid ”det där behöver inte hända mig” och så vidare. Så det är ju svårt! Tur att man blir klokare. 🙂

  • Veronica Almer skriver:

   Jag förstår vad du menar, håller fullständigt med dig. Och precis som du säger, tur man blir klokare på vägen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s