Lördagsenkät: Hur ser din skrivplats ut?

Astrid Lindgren låg ner i sängen och skrev, Verner von Heidenstam satt vid ett mörkt skrivbord med utsikt över Vättern. Några skriver bäst på tåg, andra på kontor. Hur ser din skrivplats ut?

HelenaHedlund20171207013 kopia

Foto: Kicki Nilsson

Helena: Jag är så oerhört glad över att det finns något som heter laptop! Jag och min dator kan sitta i princip var som helst, ute eller inne, borta eller hemma. Oftast sitter jag dock i soffan i vardagsrummet med ryggen mot en vägg och datorn på ett lite för rangligt bord. Katten i knät gör att jag inte kan kalla ställningen för ergonomisk. Eller så sitter jag ute vid ett bord under äppelträdet med hönor kacklande runt benen

01_jennygromarkwennberg_foto_henrikberglund_mini

Foto: Henrik Berglund

Jenny: Jag sitter oftast vid vid vårt köksbord och skriver, men efter två år på en köksstol har jag börjat längta efter ett riktigt skrivbord. Ett sånt där höj- och sänkbart och en ordentlig stol. Som frilansare har du oftast kontoret i en ryggsäck på ryggen på väg mellan möten. Det är härligt att kunna jobba var som helst, men jag längtar efter en fast plats. Gärna ett kontor med människor!

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webb

Foto: Stefan Tell

Emelie: Det där med skrivplats är något som står högst på min önskelista. Min dröm är att ha ett skrivbord som är bara mitt, där jag kan lämna anteckningar, notisflikar och halvredigerade utskrifter och att de ligger kvar där när jag kommer. Jag önskar mig en anslagstavla där jag kan sätta upp bilder på sådant som jag tycker är fint eller inspirerande. Verkligheten ser alltså inte ut så. Eftersom vi bor i en tvåa i Stockholms innerstad är det där med yta alltid ett problem. Ofta sitter jag vid vårat köksbord, eller vid det skrivbord som vi faktiskt har i vardagsrummet, men det är lika ofta överbelamrat med pärlplattor, teckningar, sladdar, böcker och tidskrifter eftersom det inte heller har någon plats som är bara deras. Ibland skriver jag i sängen, ibland på en bänk utanför vår lägenhet, ibland på bibliotek och ibland på café. Men att skriva i det offentliga klarar jag bara av under den delen av skrivprocessen som jag får vara kreativ och skriva fritt, när det ännu inte finns krav på att det ska vara bra. Under redigeringen behöver jag utrymme att se texten, gärna på utskrivet papper, tystnad och en lugn och trygg miljö. Ibland stannar jag kvar på kontoret och jobbar med texten när min ordinarie arbetsdag är slut. Ofta är det familjen som får flytta på sig.

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Veronica: Förra året satt jag och skrev i vår fönsterlösa klädkammare, det funkade för det var min egen fristad dock drömde jag, som så många andra, om ett eget rum. Ett kontor/bibliotek med bokhyllor längs väggarna och i mitten ett skrivbord med utsikt över grönska. Det här med natur är viktigt för mig när jag skriver. Den drömmen gick i uppfyllelse förra året när vi flyttade till hus. Jag kan själv inte riktigt förstå att jag nu har min egna skrivplats, det är helt underbart.

 

 

 

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Drömmen vore att ha ett arbetsrum där jag kan stänga dörren om mig eller ännu hellre en egen liten skrivarlya. Men min skrivplats är för det mesta köksbordet. Det funkar bra på kvällarna, men funkar mindre bra om jag behöver finna skrivtid någon annan tid på dygnet när familjen är hemma. Men ibland har skötbordet i badrummet fått fungera  som skrivplats. Ibland ett hotellrum eller något café. Men allra bäst skriver jag hemma, för närvarande i köket.

Det här inlägget postades i Debut, Författarliv, lördagsenkät, Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s