Lyssna, det nya läsa?

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Jag lyssnar inte på ljudböcker. Jag, personligen, älskar att hålla en fysisk bok i min hand, bära med den, känna bladen mellan fingrarna och andas in lukten av nytryck. Vissa böcker öronmärker jag utan hämning vissa är jag så varsam med att jag knappt vågar bläddra i dem. Jag älskar alltså fysiska böcker på ett nästan tokigt sätt! Fast runtom mig och min lilla bokbubbla pågår det just nu en förändring. Det går inte längre att neka den genomslagskraft som ljudboken har.

Jag blev i början av året kontaktad av Saga Egmont som ville köpa rättigheterna för ljudboken till Sunt förnuft, vilt hjärta. Jag hade redan då hunnit med några signeringar där jag träffat på flera personer som uttryckt önskan om ljudbok då de inte längre läste fysiska böcker. Flera menade att de inte hade tid för att läsa en bok utan lyssnade istället när de gjorde annat som att laga mat, köra bil osv. Vi svenskar lever ett aktivt liv med många måsten så det är inte konstigt att flera inte hinner plocka upp en bok att läsa, eller prioriterar det. Det är spännande med ljudbokens framfart, för utveckling har gått snabbt och jag är så himla nyfiken på hur bokmarknaden kommer se ut om några år. Därför när jag blev kontaktad om ljudsboksavtal sa jag direkt ja, för jag är gärna med i den här utvecklingen. Att det sedan blev den enormt duktiga Julia Dufvenius som läste in min bok var rena rama turen.

Ljudboken kom ut i slutet av april och det blev på ett sätt ännu ett boksläpp. Jag firade det genom att sätta mig på trappan och dricka en cider med solen i ögonen. Jag lyssnade på boken och tyckte det var otroligt bra. Hon lyckades verkligen fånga känslan och även attraktionen mellan Ella och James. Det är spännande det här med ljudbok, att ha någon annan som läser de ord som jag har skrivit. Jag har bara tidigare varit med om att min egen röst läser boken och därför var det en annorlunda upplevelse. Julia Dufvenius gör ju ett grymt jobb så om ni är sugen på en romance i sommar finns Sunt förnuft, vilt hjärta nu att lyssna på.

sommarerbjudande

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Sunt förnuft, vilt hjärta, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lyssna, det nya läsa?

 1. Ping: 2018- mitt år som debutant | Debutantbloggen

 2. Ulrika skriver:

  För mig är det helt olika upplevelser att läsa än att lyssna. Föredrar liksom du en fysisk bok. Lyssnar jag på en bok är det tidsfördriv, som när jag lyssnar på poddar, men jag kan inte njuta av boken på alls samma vis. Lyssnar bara på böcker jag inte skulle vilja läsa fysiskt, ofta sådana som egentligen inte passar mig, för att tänka på hur jag skulle ha skrivit boken annorlunda. Lyssnar en del Camilla Läckberg och ”redigerar” dialogerna i huvudet till exempel. (obs inget ont om hennes skrivande, vi föredrar alla olika saker – jag gillar tightare dialoger med mer konflikt och därför är det en bra övning för mig för att skärpa till något jag vill ha i mitt eget skrivande).

  Men funderar mycket på hur lyssnandet påverkar vad som går hem i det man skriver. Ett sätt att lära sig skriva är ju att läsa mycket. Men för mig som läser fysiskt, blir mitt skrivandet utdaterat jämfört med vad andra faktiskt ”läser”? Vissa texter gör sig ju bättre att läsas in än andra, precis som vissa typer av texter gör sig bättre på webb än andra.

  Grattis till ljudboksutgivningen!

 3. Hannibal skriver:

  Jag är inte så säker på att vi egentligen har mindre tid nu än förr. Däremot har vi höjt ribban för vad vi hoppas och förväntar oss att hinna med. Och på jobbet har tempot pressats upp markant, så att ”alla” känner sig mer eller mindre stressade under arbetstid och sedan inte har ork kvar när de/vi kommer hem.

  Jag är också väldigt förtjust i den tryckta boken, och vill inte överge den. För en massa år sedan fick jag The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy som ljudbok, och den har jag läst både på engelska och svenska så den såg jag fram emot att lyssna på. Nån gång. Den står fortfarande orörd på hyllan. Jag kommer mig liksom inte för. Men jag vill. Medan jag väntar på rätt tillfälle kanske jag läser om bokserien en gång till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s